Πώς η διεθνής εξάπλωση των κανόνων ESG επηρεάζει τις επενδυτικές επιλογές
Ανανεώθηκε:
Έχουν υπάρξει πάνω από 170 ρυθμιστικά μέτρα ESG (Environmental, Social and Governance) παγκοσμίως από το 2018, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65% του συνόλου ESG κανονισμών. Αν και δεν υπάρχει τυποποιημένη και δεσμευτική αναφορά ESG ή μέσο αναφοράς, τα μέτρα και οι κυρώσεις γίνονται όλο και πιο αισθητά για τις επιχειρήσεις.
Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών ESG, καθώς επιδιώκει να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής της πολιτικής σε μια προσπάθεια κινητοποίησης της αναγκαίας χρηματοδότησης για μια νέα βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς όπως και της εκπλήρωσης των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος. Η οδηγία της ΕΕ για τη μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση και ο κανονισμός για τη δημοσιοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR) υποχρεώνει τις εταιρείες να υποβάλλουν εκθέσεις για μια μεγάλη γκάμα μετρήσεων που σχετίζονται με το ESG.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden, αναμένεται να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση της πολιτικής ESG στις ΗΠΑ, με περισσότερους κανόνες που βασίζονται στην αποκάλυψη εταιρικών στοιχείων και πράξεων. H FED επίσης προσχώρησε πρόσφατα στο δίκτυο των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών για την ενδυνάμωση του πράσινου αποτυπώματος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ -SEC ξεκίνησε μια ανασκόπηση της εταιρικής ενημέρωσης σχετικά με την προστασία του κλίματος..
Σε διεθνές επίπεδο, τα Διεθνή Πρότυπα Αναφοράς Χρηματοοικονομικών-IFRS τελούν υπό διαβούλευση σχετικά με το εάν θα δημιουργηθούν πρότυπα αναφοράς βιωσιμότητας, ενώ το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των G20 αναμένεται να εκπονήσει σχέδια για την ανάπτυξη ειδικής ομάδας για τις χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα-TCFD. Η Βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ήδη από τον Μάρτιο του 2021, πως σκοπεύει να καταστήσει υποχρεωτική τις TCFD για τις εισηγμένες εταιρείες από το 2022.
Αυτή η παγκόσμια αύξηση των κανονισμών σχετικά με τη βιωσιμότητα συνεπάγεται σημαντικές προκλήσεις για τη λειτουργία και συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο σκέλος του ESG.
Πτυχές του ESG είναι εμφανείς σε πολλές περιπτώσεις, από την αυξανόμενη ανησυχία για τον Covid-19, έως το κίνημα Black Lives Matter, ενώ ειδικό ενδιαφέρον εκφράζεται από τεράστιους επενδυτές όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο διαθέτει περιουσία αξίας 1τρισ.δολαρίων. και το οποίο επιβάλει κανόνες διακυβέρνησης ESG στη λειτουργεία του Διοικητικό του Συμβουλίου.
Αλλά και τα παραδείγματα «πράσινου ξεπλύματος» (Greenwashing) είναι πολλά σε όλο τον κόσμο. Σε μια πρόσφατη δημόσια εγγραφή στην Αγγλία, που αφορούσε στην εταιρεία Deliveroo’s (παράδοση τροφίμων-delivery), απαγορεύτηκε η συμμετοχή και η εγγραφή στην δημόσια εγγραφή θεσμικών επενδυτών διότι η Deliveroo’s χαρακτηρίστηκε ως εταιρεία χαμηλών ή κακών συνθηκών εργασίας.
Συμπερασματικά, οι εταιρείες που δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, με τα πρότυπα των αρχών ESG θα πρέπει να ακολουθήσουν τους 17 στόχους αειφόρου ανάπτυξης (SDGs). Για εκείνες όμως τις εταιρείες που δεν το κάνουν, η αγορά θα τις «στοιχειώσει».
O Γιάννης Έξαρχος είναι Managing Director, JE Consulting Group