ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη μάχη κατά της «μαύρης» εργασίας ρίχνει η κυβέρνηση το ΣΔΟΕ

Στη μάχη κατά της «μαύρης» εργασίας ρίχνει η κυβέρνηση το ΣΔΟΕ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) επιστρατεύουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στη μάχη κατά της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Τροπολογία που κατέθεσαν χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προβλέπει πως το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αποκτά και την αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε το προηγούμενο διάστημα τρέξει πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, κατά το οποίο μεικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του ΣΔΟΕ, του ΕΦΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας διεξήγαγαν επιτόπιους ελέγχους και διασταυρώσεις δεδομένων και πληροφοριών για την αποκάλυψη «μαύρης» εργασίας με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Οι έλεγχοι αυτοί αξιοποίησαν την εμπειρία του ΣΔΟΕ στο κομμάτι ελέγχου της αδήλωτης οικονομίας που έχει να κάνει µε τη φορολογική συμμόρφωση και είχαν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν παραβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Να σημειωθεί πως η εκχώρηση της σχετικής αρμοδιότητας στο ΣΔΟΕ έρχεται να αυξήσει κατά 300 περίπου άτομα το στελεχιακό δυναμικό που διενεργεί ελέγχους για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία. Το συνολικό προσωπικό του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι περίπου 750 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 324 είναι επιθεωρητές εργασίας και οι 253 είναι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές εργασίας.

Αλλά και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης πραγματοποιεί ελέγχους για την μαύρη εργασία µέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) και των 101 τοπικών υποκαταστημάτων του. Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν σε καταγγελίες. Υπάρχουν τρία επίπεδα ελέγχων: (α) τοπικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας, όπου μπορεί να βεβαιωθεί πρόστιμο 10.500 ευρώ για αδήλωτους εργαζόμενους. (β) τυπικός έλεγχος στοιχείων και (γ) διαρκείς έλεγχοι, όπου συνδυάζονται τοπικοί και ενημερωτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με ειδικούς το πρόβλημα δεν είναι µόνο το πλήθος των επιθεωρητών εργασίας που δεν επαρκεί για τη σωστή διεξαγωγή των επιθεωρήσεων, αλλά είναι και η ποιότητα των πληροφοριακών συστημάτων για την εύρεση στοιχείων µε σκοπό τον εντοπισμό στόχων για διεξαγωγή επιθεωρήσεων. Αυτήν τη στιγμή, όχι µόνο οι απαιτούμενοι πόροι είναι ελλιπείς, αλλά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και στα εργαλεία, τις διαδικασίες και το συντονισμό για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιπτώσεων για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παράβασης του εργατικού δικαίου.