Στα stress tests του Μαρτίου η προσοχή των funds
Επικριτικός για το γεγονός ότι η προκληθείσα αναταραχή στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα στις τραπεζικές μετοχές έχει προέλθει από φήμες για την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών σε συνέχεια της επιμονής του ΔΝΤ για την ανάγκη διενέργειας ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού (Asset Quality Review - AQR) των πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίσθηκε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης.
Μιλώντας από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για το 12ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow στο ραδιόφωνο του 984 ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως οι ξένοι επενδυτές που προσήλθαν στο συνέδριο είναι οι ίδιοι που παρακολουθούν διαχρονικά την Ελλάδα και εξέφρασε τον προβληματισμό για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν προσελκύει νέους επενδυτές.
Ερωτηθείς για την πτώση των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο διάστημα και ειδικά για το πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Λαζαρίδης είπε πως «είναι λάθος να βγαίνουν προς τα έξω πράγματα όταν οι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ωριμάσει», επικρίνοντας έτσι το ΔΝΤ για την στάση που έχει κρατήσει στο θέμα του AQR και η οποία τροφοδοτεί την σπέκουλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο 12ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow που συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ενδιαφέρον για τους τρέχοντες ελέγχους που διεξάγει ο SSM στις τράπεζες, για το επίπεδο των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, για τα σχέδια των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους, για το πότε θα εκκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και για τα stress tests του προσεχούς Μαρτίου που θα λάβουν υπόψη το Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (IFRS 9).
Η επιμονή των αναλυτών στο IFRS 9 δεν είναι τυχαία καθώς εκτιμάται πως η εφαρμογή του προτύπου θα δημιουργήσει έντονες διακυμάνσεις στην κερδοφορίας των ιδρυμάτων και θα επηρεάσει την πιστωτική τους πολιτική σε θέματα όπως η τιμολόγηση και η διάρκεια των χρηματοδοτήσεων.
Αν και οι ξένοι επενδυτές δεν θεωρούν πως θα διεξαχθεί AQR στις τράπεζες στη βάση της πρότασης του ΔΝΤ, ωστόσο εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί υπό την πίεση του Ταμείου να υιοθετήσει πιο αυστηρές παραδοχές στα stress tests.