ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο προσκήνιο τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Στο προσκήνιο τα μεγάλα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
AFP

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ετοιμάζονται την επομένη εβδομάδα να αναθεωρήσουν τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική επίτευξης των στόχων για την επομένη διετία. Αν και η προσοχή των τραπεζών πέφτει στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, δεν ισχύει το ίδιο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μέλη του οποίου θεωρούν πως ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Η θέση του ΤΧΣ είναι παγιωμένη και τεκμηριώνεται στη βάση σχεδίου δράσης που έχει καταρτίσει για την αντιμετώπιση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και την ενίσχυση του συντονισμού μεταξύ των τραπεζών για την διευθέτηση του προβλήματος. Το ΤΧΣ θεωρεί πως όλες οι τράπεζες θα πρέπει να ενσκήψουν και να συντονιστούν στην αντιμετώπιση μεγάλων δανείων στους κλάδους του τουρισμού, των ΜΜΕ, των τροφίμων και ποτών, της υγείας, των φαρμάκων, των ιχθυοκαλλιεργειών και των μεταφορών.

Η σχετική μελέτη που είναι σε γνώση των θεσμών, της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε σε ένα μεγάλο δείγμα δανείων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και δανειακά ανοίγματα άνω των 10 εκατ. ευρώ. Από το αρχικό δείγμα 1.200 μεγάλων ομίλων με δάνεια 36 δισ. ευρώ εκ των οποίων 20 δισ. είναι μη εξυπηρετούμενα, η μελέτη έθεσε ένα πρώτο φίλτρο, εξαιρώντας υγιείς επιχειρήσεις ή άλλες με ήδη καταγγελμένα δάνεια και κατέληξε σε δείγμα 168 ομίλων με δάνεια 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση.

Ξεχωρίζοντας τις επιχειρήσεις αυτές με βάση τη συμβολή τους στην οικονομία, τη συμβολή τους στην προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ, την επίπτωσή τους στην απασχόληση και το χαρακτήρα τους, αλλά και το πόσο δεκτικές είναι σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις η μελέτη του ΤΧΣ κατέληξε σε κλάδους που εκπροσωπούνται από μεγάλες επιχειρήσεις με 7,5 δισ. ευρώ δάνεια, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα».

Αλλά ακόμη και η επικέντρωση στην επίλυση των προβλημάτων αυτών των επιχειρήσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών συνέστησε συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων για τον καλύτερο συντονισμό των αναδιαρθρώσεων των εν λόγω δανείων (καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δανειστεί από πολλές τράπεζες), ωστόσο η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων δεν έχει «ωριμάσει «ακόμη.

Πλέον έχουμε έρθει σε ένα σημείο που θεσμοί και SSM θέλουν να δουν αποτελέσματα και πιέζουν συνολικά την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και βεβαίως τις ίδιες τις τράπεζες. Να σημειωθεί πως το προ προβλέψεων υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων των τραπεζών στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν σε 63,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να μειωθεί κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε από το τέλος του 2017 να ξεκινήσει η πιο επιθετική μείωση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων με πωλήσεις δανείων και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.