ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ και τα έσοδα του 2018 ανησυχούν την κυβέρνηση

Το ΔΝΤ και τα έσοδα του 2018 ανησυχούν την κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, αλλά και η πορεία των εσόδων του 2018 αποτελούν τις βασικές ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όπως δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως στο προσεχές Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας το ελληνικό θέμα δεν θα εξεταστεί σε βάθος. Σημείωσε δε πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει εξετάσει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης με τον Επίτροπο Μοσκοβισί και τον Γάλλο υπουργό Μπρούνο Λεμέρ.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί έως τα Χριστούγεννα ή το αργότερο στις αρχές του Ιανουαρίου, λέγοντας πως δεν υπάρχουν σε αυτή τόσα πολλά θέματα είτε πολιτικής διαφωνίας είτε τεχνικής δυσκολίας.

Σε σχέση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για νέο έλεγχο της κεφαλαιακής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, είπε πως δεν είναι σε θέση να πει το εαν η απαίτηση του ΔΝΤ για νέο έλεγχο των τραπεζών θα καθυστερήσει την αξιολόγηση.

"Η θέση η δική μας ειναι πως είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που έχει ευρωπαϊκούς θεσμούς που εποπτεύουν το τραπεζικό σύστημα. Δεν ξέρω το ΔΝΤ να έχει κάνει μελέτη για το ότι δεν είναι επαρκείς οι έλεγχοι της ΕΚΤ και του SSM", είπε και πρόσθεσε: "Υπήρχε μια συζήτηση το καλοκαίρι από το ΔΝΤ. Το Ταμείο ζήτησε να γίνει εξέταση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών. Η Νουί και ο SSM δεν θέλουν να διενεργηθεί AQR, αλλά εαν το ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος τότε θα το δουν. Εμείς δεν βλέπουμε τον λόγο να γίνει".

Ερωτηθείς για πιθανό δημοσιονομικό κενό είπε πως το 2017 δεν θα υπάρξει απόκλιση από το στόχο για το πλεόνασμα, αλλά υπέρβασή του και πως ήδη έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το πού θα κατευθυνθεί το "κοινωνικό μέρισμα". Ο αξιωματούχος είπε πως αυτό θα είναι άπαξ και δεν θα αφορά σε συντάξεις, αλλά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, στις κοινωνικές δαπάνες, στα ληξιπρόθεσμα και σε αναπτυξιακές δαπάνες.

Για τα έσοδα του 2018 εξέφρασε προβληματισμό. "Έχουμε ένα πρόβλημα στο φόρο εισοδήματος, καθως δώσαμε "κίνητρα" σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερο εισόδημα για να πληρώσουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές", ανέφερε.Στη βάση αυτή υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές έξυπνες λύσεις, προκειμένου να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Για το πλεόνασμα του 2018 εκτίμησε πως η απόκλιση δεν θα είναι μεγάλη. " Έαν είναι μεγάλη κάτι θα πρέπει να κάνουμε", είπε σχετικά.

Ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στο ειδικό ενδιαφέρον του ΔΝΤ για αλλαγές στη διάθρωση των υφιστάμενων επιδομάτων, το οποίο όπως είπε θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλοκές.

Για την ανάπτυξη εκτίμησε πως θα πάει "super - duper" στο τρίτο τρίμηνο 2017 και πως ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτος θα πιαστεί.

Σε σχέση με το τι τον ανησυχεί περισσότερο ο ίδιος είπε πως ανησυχεί τόσο για τις διαθέσεις του ΔΝΤ όσο και για το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και το ενδεχόμενο συγκρότησης συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων.

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ είπε πως τα στοιχεία για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου θα συγκεντρωθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και πως ακολούθως και ως το τέλος Οκτωβρίου θα γίνει η εκταμίευση.

Ο αξιωματούχος ανέφερε πως στην αρχή του 2018 θα γίνουν τρεις σημαντικές συζητήσεις. Αυτές θα αφορούν:

  • Το πώς η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα, ήτοι εάν θα έχει μία καθαρή έξοδο ή θα λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης.
  • Το εαν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο προγράμμα ή όχι.
  • Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Νομιζω πως η απόφαση του Eurogroup προϊδεάζει πως πολλοί θέλουν ένα "clean exit", ανέφερε σχετικά με το πρώτο θέμα.

Τέλος, αναφορικά με το χρόνο νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είπε πως αυτό θα γίνει μέσα στο διάστημα των επόμενων 6-7μηνών και πως σχετίζεται τόσο με την εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων, όσο και με το σχηματισμό του αποθεματικού ασφαλείας για την μετά το μνημόνιο εποχή.