Ακριβαίνει το σταφύλι, ακριβαίνει και το κρασί
Πρόσθετους πονοκεφάλους προκαλεί στους οινοπαραγωγούς η αυξημένη τιμή του σταφυλιού που έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά προβλήματα που τους έχει προκαλέσει η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) απεύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στο μηδενισμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και όχι έως το τέλος του χρόνου.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου από την Νεμέα, όπου εγκαινίασε τις εκδηλώσεις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας 2017», που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Νεμέας με το Σύνδεσμο Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας και τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας ανακοίνωσε την παρελθούσα Παρασκευή την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί έως το τέλος του έτους. Ο κ. Αποστόλου είπε ότι ήδη ετοιμάζεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πριν τελειώσει ο χρόνος, όπως έχει δεσμευθεί και ο πρωθυπουργός, ο φόρος αυτός δεν θα υπάρχει πλέον.
Οι κυβερνητικές εξάγγελλες ήρθαν αργά. Είναι ενδεικτικό πως από τα περίπου 55 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί από τον ΕΦΚ στο κρασί το Δημόσιο εισέπραξε μόλις το 1/3, λόγω της εκτίναξης του παραεμπορίου. Κατά εκτιμήσεις η παραμονή διακίνηση οίνου καλύπτει σήμερα το 70%, ενώ η μείωση των πωλήσεων των νόμιμων οινοποιείων είναι τεράστια, αφού καταγράφεται πτώση του κύκλου εργασιών τους κατά 40% έναντι του 2015 και κατά 25% έναντι του 2016.
Στο σημερινό της ψήφισμα η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει πως «σήμερα επικρατούν οι πλέον στρεβλές και άναρχες συνθήκες στην ιστορία της εσωτερικής αμπελοοινικής αγοράς, οι οποίες έχουν ήδη δραματικές επιπτώσεις στην βιωσιμότητα πολλών οινοποιείων, κυρίως συνεταιριστικών, αφού παρατηρείται ότι τα παράνομα οινοποιεία που παραλαμβάνουν και διακινούν οίνους χωρίς παραστατικά έχουν αυξηθεί, τα αποθέματα αρκετών συνεταιριστικών οινοποιείων είναι υψηλά ως αποτέλεσμα της εμπορικής τους δυσπραγίας, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους παράνομα διακινούμενους οίνους από οινοποιεία που τους διαθέτουν σχεδόν στη μισή τιμή, ενώ το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των αγροτών καθιστά ευάλωτους τους αμπελουργούς, έναντι των παράνομων κυκλωμάτων, τα οποία επιζητούν να προμηθευτούν την σταφυλική παραγωγή χωρίς φορολογικά παραστατικά».
Όσον αφορά στην αναμενόμενη συγκομιδή οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί εκτιμούν ότι παρουσιάζεται φέτος μια ανομοιογενής εικόνα, με περιοχές που οδεύουν στον τρύγο με ευοίωνους όρους και περιοχές που επλήγησαν καθοριστικά από τον καύσωνα των αρχών Ιουλίου.
Στην ομάδα των περιοχών που δεν παρουσιάστηκαν φέτος έντονα προβλήματα περιλαμβάνονται το Αμύνταιο, η Νάουσα, η Αγχίαλος, ο Τύρναβος, η Καρδίτσα, η Βοιωτία (εν μέρει), τα Μέγαρα, η Αχαΐα, η Μεσσηνία η Πάρος και η Ρόδος. Στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν είτε από τον καύσωνα είτε από την παρατεταμένη ξηρασία περιλαμβάνονται οι περιοχές της Αττικής, Νεμέας, Ηλείας, Σάμου, Λήμνου, Σαντορίνης, Ηρακλείου Κρήτης, Κεφαλονιάς.
Υπό τις συνθήκες αυτές εκτιμήθηκε ότι ο όγκος της φετινής οινοπαραγωγής θα κυμανθεί στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων ετών, γεγονός που δικαιολογεί την άνοδο των τιμών σταφυλιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, εφόσον επικρατήσουν βέβαια συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Η τάση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι στις τρείς κύριες οινοπαραγωγές χώρες της ΕΕ Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία αλλά και στην Κεντρική Ευρώπη η παραγωγή οίνου θα είναι μειωμένη από 15-20% και, ήδη οι τιμές ανά λίτρο οίνου έχουν αυξηθεί.