ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αρχές Δεκεμβρίου στους θεσμούς η κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

Στις αρχές Δεκεμβρίου στους θεσμούς η κυβερνητική πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
Συμβολική κατάληψη στο ΙΚΑ ενάντια στις περικοπές συντάξεων EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει την πρότασή του για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Η κυβερνητική πρόταση θα τεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου σε διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι ζητούν άμεσες δραστικές περικοπές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο ασφαλιστικό να έχει ψηφιστεί έως τις 18 Δεκεμβρίου και εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Στα μέτρα για το ασφαλιστικό που κλείδωσαν είναι ο επανυπολογισμός των συντάξεων (και των σημερινών συνταξιούχων) με βάση την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους.

Ειδικός αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων με στόχο να εξοικονομηθούν τα 700 εκατ. ευρώ για το 2016. Οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς. Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα κινούνται έως το 12%.

Επίσης κλείδωσε το οργανωτικό σχήμα με τη δημιουργία ενός Ταμείου με ξεχωριστές διευθύνσεις ή λογαριασμούς επικούρησης και εφάπαξ.

Η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει την καθιέρωση εθνικής σύνταξης, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 384 ή τα 390 ευρώ. Από κει και πάνω τα χρήματα που παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.

Ακομη,μελετάται η επιβολή ρήτρας ανάπτυξης στη νέα εθνική σύνταξη με βάση την οποία αυτόματα θα αυξάνεται η σύνταξη όταν αυξάνεται το ΑΕΠ, ενώ θα μειώνεται όταν θα μειώνεται το ΑΕΠ.

Παρά τις αντιδράσεις των δανειστών, εξετάζεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σταδιακά έως το 2018 ώστε να περιοριστεί το μαχαίρι στις συντάξεις.

Συνολικά, από τα μέτρα του 2015 και του 2016 οι περικοπές θα φτάσουν τα 1,838 δισ. ευρώ. Τονίζεται ότι για το 2016 προβλέπεται έλλειμμα ύψους 2,121 δισ. ευρώ για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ