«Χρησμός» Ρέγκλινγκ για το χρόνο εξόδου της Ελλάδος στις αγορές
Στις προϋποθέσεις εξόδου της Ελλάδος στις αγορές αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup και στην οποία μίλησαν ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γέρουν Ντάισελμπλουμ.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε πως ο ESM εκταμίευσε τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εκ των οποίων τα 6,9 δισ. ευρώ θα πάνε για πληρωμές χρέους και 800 εκατ. ευρώ για πληρωμές ληξιπροθέσμων οφειλών και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 800 εκατ. ευρώ για περαιτέρω εκκαθάριση ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες, τα οποία μπορούν να πληρωθούν αργότερα.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας είπε πως ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 39,4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και συνδυαστικά με τα δάνεια του EFSF, ο συνολικός δανεισμός ανέρχεται σε 181,2 δισ. ευρώ.
«Διαθέτοντας πάνω από το 51% του ελληνικού δημοσίου χρέους, είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας και ένας μακροπρόθεσμος εταίρος», είπε σχετικά ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Αναφερθείς στην έξοδο της Ελλάδος στις αγορές ήταν πολύ φειδωλός. Αρχικά είπε πως το πρόγραμμα του ESM ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο και πως αυτή είναι μια καλή περίοδος για να εξεταστεί το πώς θα διασφαλιστεί η πρόσβαση στην αγορά σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όπως προσέθεσε η Ελλάδα θα ήταν καλό να επιστρέψει στις αγορές πριν λήξει το τρέχον πρόγραμμα προσθέτοντας πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι πολύ μεγάλες.
Ο ίδιος σημείωσε πως η εμπειρία από τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα διάσωσης δείχνει πως είναι φυσιολογικό για τις κυβερνήσεις να μην περιμένουν μέχρι να μην έχουν πλέον πρόσβαση στους πόρους των προγραμμάτων διάσωσης.
Κατά τον ίδιο, τα διδάγματα από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές άλλων προγραμμάτων, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου μπορεί να είναι σημείο αναφοράς για την Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό να έχουμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την έξοδος στις αγορές ως κανονικός εκδότης και να την γνωστοποιήσουμε. Οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δεσμεύεται με το τρέχον πολιτικό πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.
Τέλος, είπε πως η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τις αγορές για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της.