ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουμπαρά» ασφαλείας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αποφάσισε το Eurogroup

«Κουμπαρά» ασφαλείας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αποφάσισε το Eurogroup
European Union

Τη δημιουργία μιας «κρυφής» προληπτικής γραμμής πίστωσης για την Ελλάδα η οποία θα χρησιμοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του 2019 αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Eurogroup δεσμεύθηκε να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές μέσω της δημιουργίας ενός «κουμπαρά» που θα υποκαταστήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM. Συγκεκριμένα, το συμβούλιο αποφάσισε οι μελλοντικές δόσεις να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και τη δημιουργία «περαιτέρω αποθεμάτων», για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές.

Αυτό σημαίνει πως από ένα σημείο και μετά η Ελλάδα θα λάβει μεγάλες δόσεις για να σχηματίσει ένα αποθεματικό ασφαλείας. Έτσι, οι αγορές θα ξέρουν πως μετά τη λήξη του προγράμματος η χώρα θα διαθέτει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της και με αυτό τον τρόπο, όταν η Ελλάδα βγαίνει για να δανειστεί, δεν θα κερδοσκοπούν σε βάρος της.

Το 2014 το Eurogroup προγραμμάτιζε να παράσχει μια ενισχυμένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSM) στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα αδιάθετα τότε 11 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ανέφερε πως αυτό δεν είναι το υφιστάμενο σχέδιο για την Ελλάδα.

Πλέον, μέσω του «κουμπαρά» που θα σχηματιστεί προγραμματίζεται μια «καθαρή έξοδος» και όχι έξοδος με «ουρές», καθώς θεωρείται πως το να μην υπάρξει νέα γραμμή στηριξης – έστω και προληπτική- από τον ESM θα είναι κάτι που θα τονώσει πρόσθετα την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Να σημειωθεί πως έως σήμερα η Ελλάδα έχει λάβει 32 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ του ESM. Μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup θα παραμείνουν αδιάθετα 45,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 15 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, και περίπου 30 δισ. ευρώ εκτιμάται πως θα παραμείνουν αχρησιμοποίητα.

Η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη μεκαθαρές πληρωμές τοκοχρεολυσίων 12 δισ. ευρώ το 2018,οι οποίες ωστόσο θεωρούνται ως εύκολα διαχειρίσμες, λόγω ότι θα είναι σε πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι το 2019, οπότε οι καθαρές πληρωμές τοκοχρεολυσίωνθα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ και θα απαιτηθεί το 1/3 εξ αυτών να καλυφθεί με χρηματοδότηση από τις αγορές. Για να μην βρεθεί λοιπόν στριμωγμένη στη γωνία η χώρα η ευρωζώνη θα την έχει βοηθήσει να σχηματίσει αποθεματικό ασφαλείας.

Αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφεραν χθες από το Λουξεμβούργο ότι αυτή είναι «τεχνικό θέμα», καθώς με τη συμφωνία του Eurogroup, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος θα κρίνει το πότε και πώς θα κινηθεί.