Παραινέσεις από ESM προς την Ελλάδα
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ή μια νέα περίοδο υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας». Αυτή η διατύπωση περιλαμβανόταν στην ετήσια απολογιστική έκθεση που είχε συντάξει πέρυσι τον Ιούνιο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμούς Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, οι τότε παραινέσεις του ESM δεν εισακούστηκαν, καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απαίτησε ένα ολόκληρο χρόνο και τελικά θα σφραγιστεί επισήμως σήμερα στο Eurogroup, όπου οι θεσμοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν πως η Ελλάδα εφάρμοσε τα 138, από τα 140 επώδυνα προαπαιτούμενα που προέβλεπε το Μνημόνιο.
Σήμερα στις 11 το πρωί στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της 5ης Ετήσιας Συνάντησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, το οποίο αποτελείται από τους 19 υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, θα παρουσιαστεί η νέα ετήσια έκθεση του Οργανισμού που κατά πληροφορίες θα βρίθει αναφορών για την Ελλάδα. Μία από τις αναφορές που περιλαμβανόταν στην περυσινή έκθεση και αναμένεται να επαναληφθεί και στην φετινή είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του προγράμματος. Συγκεκριμένα θα τονίζεται πως για να ανακάμψει η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να δεσμευθούν πραγματικά στο να συνεχίσουν την προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης οικονομίας.
Στην έκθεση θα αναφέρεται ακόμη πως συνολικά, τα ανεξόφλητα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF και τον ESM ανέρχονται σε 163 δισ. ευρώ και «πρόκειται για το μεγαλύτερο δανειακή στήριξη που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα». Να σημειωθεί πως το Eurogroup θα εξουσιοδοτήσει σήμερα τον ESM να δεσμεύσει περίπου 8 με 9 δισ. ευρώ για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα. Η δόση θα σπάσει σε δύο υποδόσεις. Η πρώτη θα εκταμιευθεί τον Ιούλιο για να πληρωθούν τα ομόλογα ιδιωτών και ΕΚΤ και η δεύτερη το Σεπτέμβριο προκειμένου να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Πέραν από την ετήσια απολογιστική έκθεση του ESM σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο η έκθεση του ανεξάρτητου αξιολογητή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα αναφέρεται στα προγράμματα χρηματοοικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM για την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο. Η έκθεση συντάχθηκε από την Αυστριακή οικονομολόγο, Γερτούδη Τούμπελ Γκουγκέρελ πρώην μέλος τους ΔΣ της ΕΚΤ. Την έκθεση θα παρουσιάσουν η συντάκτης της αλλά και οι Κλάους Ρέγκλινγκ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup (4 το απόγευμα).
Τέλος, να σημειωθεί πως χθες οικονομολόγοι του ESM έδωσαν στη δημοσιότητα «έγγραφο εργασίας» στο οποίο τεκμηριώνουν τη θέση ότι υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, μπορούν να διατηρήσουν τα πολύ μεγάλα αποθέματα χρέους τους, εφόσον αυτά δεν δημιουργούν ανεξέλεγκτες χρηματοδοτικές ανάγκες.
Στην εν λόγω έκθεση οι οικονομολόγοι του ESM χρησιμοποιούν μια βάση με δεδομένα της 20ετίας 1995-2015 από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επικεντρώνοντας στη σχέση μεταξύ του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών, δηλαδή των χρημάτων που ετησίως πρέπει να δαπανούν οι χώρες για την εξυπηρέτηση του δανεισμού τους.
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως ο δανεισμός μια χώρας από τον επίσημο τομέα (κράτη ή από διεθνείς οργανισμούς) μπορεί να είναι επωφελής ειδικά για χώρες με υψηλό απόθεμα χρέους, καθώς οι παρεμβάσεις στο προφίλ των λήξεων του χρέους μπορούν να μειώσουν τις πιέσεις στο αξιόχρεο (sovereign stress), επιτρέποντας στο κράτος να αποκτήσει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε ομαλότερες συνθήκες.