Οι μέρες που θα κρίνουν το ελληνικό χρέος
Η εφαρμογή των περίπου 20 προαπαιτούμενων που τελούν σε εκκρεμότητα αναμένεται να εξεταστεί σε τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group στις 6 Ιουνίου, ενώ μετά από 3 ημέρες, στις 9 Ιουνίου, το τακτικό EwG θα συνεδριάσει με αποκλειστικό θέμα την εκταμίευση της δόσης και τη διαχείριση της υπόθεσης του χρέους.
Αν και το EuroWorking Group μπορεί να καταλήξει σε μεγάλο βαθμό στο τι μέλλει γενέσθαι με τις δόσεις προς την Ελλάδα, ωστόσο τόσο το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όσο και το θέμα του προσδιορισμού των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους είναι «υπόθεση» Γερμανίας –ΔΝΤ.
Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς όλοι οι σχεδιασμοί που είχαν κάνει ήδη από τον Απρίλιο EuroWorking Group, ESM, ΕΚΤ και ΕΕ για το θέμα του ελληνικού χρέους ακυρώθηκαν από τη Γερμανία.
Και μπορεί εντός του Eurogroup να εξακολουθεί να υπάρχει ομάδα χωρών που επιμένει σε μια καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος, ωστόσο ο συσχετισμός δυνάμεων δεν είναι τέτοιος που να επιτρέπει αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Κομβικό το επόμενο Eurogroup
Έτσι, το Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου θα είναι κομβικό κυρίως για την εκταμίευση της δόσης και όχι τόσο για την αποκρυστάλλωση της αξιόπιστης στρατηγικής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εκεί θα συνεδριάσουν τα Συμβούλια Διοικητών (Board of Governors) και Διευθυντών (Board of Directors) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τα οποία θα σφραγίσουν τις αποφάσεις του Eurogroup και ειδικά το θέμα της παροχής χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για την αποπληρωμή των ομολόγων του Ιουλίου.
Αυτή η χρηματοδότηση θα απαιτήσει σε κάθε περίπτωση μια «επί της αρχής» διαβεβαίωση του ΔΝΤ πως θα μπει στο πρόγραμμα, έστω και εάν η εκταμίευση των δόσεων του γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Να σημειωθεί πως το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ φέρεται στο Eurogroup της Δευτέρας να ανέφερε πως θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, εάν η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν ορατή και τεκμηριωμένη. Ωστόσο, η αναφορά αυτή συνοδεύτηκε με πολλές προϋποθέσεις και ήταν αρκετά «χλιαρή» προκειμένου να ερμηνευτεί ως ξεκάθαρη πρόθεση της ΕΚΤ.