ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πού τα βρήκαν και που διαφώνησαν ευρωζώνη - ΔΝΤ για το χρέος

Πού τα βρήκαν και που διαφώνησαν ευρωζώνη - ΔΝΤ για το χρέος
European Union

Περιθώριο 24 ημερών έχουν Γερμανία και ΔΝΤ προκειμένου να οδηγηθούν σε ένα συμβιβασμό για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο οποίος θα επιτρέψει αφενός τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αφετέρου θα επιτρέψει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Η χθεσινή οκτάωρη συνεδρίαση της Ευρωομάδας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχε μεταδώσει το CNN Greece και ήθελαν το θέμα του χρέους και της δόσης να μεταφέρεται προς επίλυση στο επόμενο Eurogroup.

Από τις δηλώσεις που έκαναν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι αξιωματούχοι μετά το Eurogroup προκύπτουν τα εξής:

  • Συμφωνία επετεύχθη μόνον για το δημοσιονομικό μονοπάτι έως το 2022, οπότε η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Μετά το 2022 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να κρατά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup μιλά για την «επίτευξη ενός φιλόδοξου, οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα», κάτι που από μόνο του αποκαλύπτει τη σύγκρουση που σημειώθηκε στο παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης. Αρχικά προτάθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να ισχύσει μέχρι το 2022 και ακολούθως να μειωθεί στο 2% έως το 2060. Ακολούθως κατατέθηκε σχέδιο που προέβλεπε πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023 -2060. Αλλά ούτε επί του συγκεκριμένου σχεδίου διαπιστώθηκε συναίνεση.

  • Υπήρξε συμφωνία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA και SMP που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, ώστε να επέλθει μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών. Συναίνεση διαπιστώθηκε και στο να υπάρξει μερική εξόφληση των υφιστάμενων δανείων προς την Ελλάδα με τη ενεργοποίηση αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, με σκοπό να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκταθούν οι διάρκειες.
  • Δεν υπήρξε συμφωνία για την επιμήκυνση των δανείων του EFSF και την περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων. Να σημειωθεί πως η απόφαση της Ευρωομάδας πέρυσι το Μάιο προέβλεπε ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα μπορούσε να υπάρξει κάποια στοχευμένη αναδιάρθρωση των δανείων του EFSF, όπως π.χ. επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας, καθώς και μείωση ή αναβολή των πληρωμών τόκων. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες της ευρωζώνης ή για τον EFSF.

  • Το ΔΝΤ αποδέχεται τα μέτρα για το χρέος να τεθούν σε εφαρμογή εφόσον η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα, ώστε να επιτευχθεί το όριο των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση).
  • Τέλος, διαφωνία υπάρχει και για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το ΔΝΤ να θεωρεί πως σε μέσα επίπεδα η ανάπτυξη την περίοδο 2022 – 2060 θα είναι 1-1,3% του ΑΕΠ και τους Ευρωπαίους να την τοποθετούν στο 1,8% - 2% του ΑΕΠ.

Τα πολλά ανοικτά μέτωπα δείχνουν πως οι επόμενες 24 ημέρες θα είναι εξαιρετικά «πυκνές» ως χρονικό διάστημα για την εξεύρεση των λύσεων που απαιτούνται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη διαιώνιση της αβεβαιότητας, η οποία θα εξακολουθεί για όσο η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παραμένει στον «αέρα».