Μεγάλη η νύχτα στο Eurogroup για την Ελλάδα – «Μάχες» για το χρέος
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος όπως διαφαίνεται από τη μαραθώνια συνεδρίαση που βρίσκεται σε εξέλιξη από νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης.
Οι διεργασίες είναι έντονες, καθώς όλες οι πλευρές βρίσκονται μπροστά σε ένα συγκεκριμένο προσχέδιο συμφωνίας, έτσι ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Είναι τέτοια η ένταση στις Βρυξέλλες που οι διμερείς και πολυμερείς επαφές που πραγματοποιούνται είναι συνεχείς.
Η συνεδρίαση μάλιστα του Eurogroup διεκόπη νωρίτερα με στόχο να βρεθεί μία συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Σε μία από αυτές συμμετείχαν ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Ωστόσο, οι επαφές συνεχίζονται όλη τη νύχτα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις κάθε φορά.
Η μεγαλύτερη «μάχη» γίνεται ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ με το χάσμα να παραμένει μεγάλο και πηγές της ευρωζώνης να μιλούν για περιορισμένη πρόοδο. Για αυτό το λόγο οι αρμόδιοι «σβήνουν και γράφουν» διαρκώς το προσχέδιο της συμφωνίας.
Και το γεγονός ότι οι συζητήσεις έχουν λάβει τόσο μεγάλη έκταση, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί προϊόν πολυμερών συζητήσεων, δείχνει τη βούληση όλων των πλευρών να υπάρξει έστω και την τελευταία στιγμή ένα θετικό αποτέλεσμα.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αργά το βράδυ μιλούσαν για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Συγκεκριμένα το πρώτο προσχέδιο ανέφερε πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2022 ύψους 3,5% και από το 2023 έως το 2060 πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Ωστόσο, το δεύτερο προσχέδιο είναι χειρότερο, κάτι που ανησυχεί την Αθήνα, καθώς αναφέρει πως το πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 έως το 2060 θα είναι 2,2% δηλαδή 0,2% αυξημένο από το πρώτο προσχέδιο.
«Μικρό καλάθι» από τον Σόιμπλε
«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε:
«Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "complience report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».
Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».
Γiα τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το Ταμείο «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες». «Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.
Σχετικά με τις ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είπε ότι «φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» και προσέθεσε:
«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».
Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομιικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε:
«Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές της ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».