ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο καναβάτσο 200.000 Έλληνες αμπελουργοί από τον ΕΦΚ στο κρασί

Στο καναβάτσο 200.000 Έλληνες αμπελουργοί από τον ΕΦΚ στο κρασί
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη θέση πως η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 40 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος ή 30 λεπτών ανά φιάλη οίνου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις που είναι πολλαπλάσιες των 110 εκατ. ευρώ που αναμένει να εισπράξει το Δημόσιο εκφράζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου ανέφερε πως η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί δεν εφάπτεται της ελληνικής αλλά ούτε της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, καθ’ όσον το θέμα επιβολής ΕΦΚ στο κρασί έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια Κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου.

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση σε κανένα κράτος-μέλος της Κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβληθεί ΕΦΚ στο κρασί, ούτε και στη Γερμανία, αντίθετα μόνο κράτη–μέλη που δεν παράγουν κρασί το έχουν κάνει και αυτό, όπως τονίζουν, για ευνόητους λόγους αφού το κρασί είναι στις χώρες αυτές κατά κύριο λόγο προϊόν εισαγωγής.

«Η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγός οίνου. Οι χώρες παραγωγοί οίνου είναι σταθερές στην απόφασή τους να κρατήσουν μηδενικό τον ΕΦΚ στο κρασί. Η Ελλάδα έχει ακόμα περισσότερους λόγους να μην επιτρέψει την ειδική φορολόγηση του κρασιού» τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΟ.

Σύμφωνα με τους οινοποιούς το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μία εικοσαετία αφού από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ. Κατά τους ίδιους, η επιβάρυνση θα αυξήσει περαιτέρω την παραοικονομία και τη διακίνηση χύμα κρασιού, αφού με την επιβολή του ΕΦΚ 0,30 ευρώ ανά φιάλη η τελική επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα φτάσει τα 1,20 ευρώ ανά φιάλη κάνοντας ακριβότερο ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν η κατανάλωση του οποίου δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την οικονομική κρίση.

Οι άνθρωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του φόρου θα έχει ως συνέπεια 200.000 Έλληνες αμπελουργοί, 20.000 εργαζόμενοι στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις να πληγούν ανεπανόρθωτα.

Αντίδραση Μπουτάρη

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε μιλώντας ως οινοπαραγωγός: «Είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση». Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια.

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ.Μπουτάρης.