Επιμένει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος - Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ
Τη θέση του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ότι «η τεχνική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγαίνει χέρι – χέρι με μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους», επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Ταμείου από την Ουάσιγκτον.
Σε ερώτηση για το που βρίσκονται οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το στέλεχος του ΔΝΤ είπε πως «τίποτα δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», ενώ για το εάν έχει υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα απήντησε αρνητικά.
Για το εάν θα υπάρξουν συζητήσεις για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου μετέχουν τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον, ο Μάρεϊ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
«Θα υπάρξουν συζητήσεις στο Μπάρι», είπε και προσέθεσε πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει μολις ξεκινήσει. Αν και ερωτήθηκε σχετικά δεν απάντησε για το πότε θα ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση.
«Δεν μπορώ να σας καθοδηγήσω για το που βρίσκονται οι συζητήσεις. Συζητάμε για το χρέος τα τελευταία χρόνια. Οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα σημείο που πρέπει να καταλήξουμε», είπε.
Ερωτηθείς επανειλημμένα για το τι θα συμβεί με τη δόση που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΔΝΤ- Ευρωπαίων για το χρέος ο Μάρεϊ ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε σε συζήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έχουμε μια προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστούμε μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του χρέους για να πάμε στο Συμβούλιο μας», τόνισε.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως θα υπάρξει συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο μεταξύ 14 και 15 Μαΐου, καθώς και οι δύο θα μετέχουν στη σύνοδο για την επενδυτική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Τέλος, ο Γουίλιαμ Μάρεϊ δεν απάντησε για το εάν η δέσμευση της ΝΔ για το πρόγραμμα είναι προϋπόθεση για να μετάσχει το ΔΝΤ σε αυτό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνήθως θέλουμε η πολιτική να τυγχάνει στήριξης».