«Καρφιά» Λαγκάρντ κατά του Eurogroup για το χρέος – «Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
Στην ξεκάθαρη δήλωση πως θα χρειαστεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και πως οι λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να προσδιοριστούν τώρα, προχώρησε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel στη Bibliothèque Solvay των Βρυξελλών.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και ειδικά κληθείσα να σχολιάσει ότι παρά την πολύχρονη παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως αν και θα επιθυμούσε σφόδρα να ανακηρύξει μια νίκη στην περίπτωση της Ελλάδος, ωστόσο δεν μπορεί να το κάνει διότι σκέφτεται τους χαμηλόμισθους απασχολούμενους στην Ελλάδα, τους οικονομικούς μετανάστες και τους ανέργους. «Όλοι ξέρουμε τους αριθμούς των επιστημόνων που μετανάστευσαν γιατί δεν έβλεπαν ελπίδα, όλοι ξέρουμε τα επίπεδα της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών είπε πως συμφωνήθηκαν παραμετρικές μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και παρεμβάσεις ώστε η φορολογία να γίνει πιο δίκαιη. «Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα. Ζητάμε να εφαρμοστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Ζητάμε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα», είπε και χαρακτήρισε κρίσιμη την επομένη φάση, προσθέτοντας πως «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».Στη βάση αυτή η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι το Ταμείο ακόμα εξετάζει το εάν θα μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και πως οι συζητήσεις είναι ακόμη «στα μισά».
Απαντώντας για το ελληνικό χρέος ξεκαθάρισε πως οι γενικότητες που περιλαμβάνονται στην απόφαση του Eurogroup του Μαΐου 2016 δεν μπορούν να οδηγήσουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Η αναδιάρθρωση χρέους θα χρειαστεί. Θα εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος. Οι λεπτομέρειες όμως πρέπει να περιγραφούν προκαταβολικά», είπε.
Η ίδια προσέθεσε πως το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα με τα δικά του στάνταρτ. «Δεν μας αρκεί ένα εύρος πραγμάτων, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο θα πρέπει μεταξύ άλλων να γνωρίζει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν για την Ελλάδα.
«Θα πρέπει να πειστούν οι επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν το ΔΝΤ αποχωρήσει», τόνισε και προσέθεσε πως το ΔΝΤ κάνει ό τι μπορεί για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα και η χρηματοοικονομική αξιοπιστία της χώρας.
Κατά την ομιλία της με θέμα «Οικοδομώντας μια πιο ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς παγκόσμια οικονομία» με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως μετά από έξι χρόνια «απογοητευτικής ανάπτυξης», η παγκόσμια οικονομία κερδίζει έδαφος με την κυκλική ανάκαμψη να παράγει περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα και μεγαλύτερη ευημερία.
Την ίδια στιγμή είπε πως υπάρχουν σαφείς πτωτικοί κίνδυνοι, όπως η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι εκλογές στην Ευρώπη και το Brexit, αλλά και ο προστατευτισμός που επικρέμεται πάνω από το παγκόσμιο εμπόριο. Η Κριστίν Λαγκάρντ απέδωσε τα φαινόμενα αυτά στην αδύναμη παραγωγικότητα, στην αύξηση της ανισότητας και στις μειωμένες ιδιωτικές επενδύσεις.
Στον υπερσυνδεδεμένο κόσμο μας οι εθνικές πολιτικές τείνουν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Είμαστε όλοι μεταφορικά στην ίδια βάρκα. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια προσέγγιση που να ενθαρρύνει τις χώρες να υποστηρίξουν ισχυρή διεθνή συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά, επικρίνοντας εμμέσως τις εξαγγελίες της κυβέρνησης Τράμπ για εμπορικό προστατευτισμό.
Κάνοντας μια αναφορά με ελληνικό και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν είπε πως σε χώρες με δημογραφικό πρόβλημα δεν θα πρέπει οι υφιστάμενες γενιές να φέρνουν σε μειονεκτική θέση τις μελλοντικές γενιές. «Δεν θα πρέπει να αφεθούν να πληρώσουν για τις απερίσκεπτες ενέργειες της σημερινής γενιάς. Είτε αυτό περιλαμβάνει ένα κατεστραμμένο περιβάλλον, είτε ερειπωμένες υποδομές, είτε ένα υψηλό δημόσιο χρέος», σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Για το χρέος ανέφερε πως σήμερα ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους στις προηγμένες οικονομίες βρίσκεται στα μεταπολεμικά υψηλά του επίπεδα, στο 108% του ΑΕΠ. «Χρειαζόμαστε ισχυρές δημοσιονομικές πολιτικές και μεγαλύτερες προσπάθειες για να επανέλθει το δημόσιο χρέος σε ένα ασφαλές επίπεδο, ειδικά στις κοινωνίες που γερνούν», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ.