Πέφτουν οι τόνοι για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ –Κίνας
Η Κίνα θα προσφέρει στην κυβέρνηση του Τραμπ μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και στις εξαγωγές αμερικανικού βοδινού για να αποφευχθεί ένας «εμπορικός πόλεμος».
Μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον αλλάζει τώρα ρητορική και αντί να απειλεί με κυρώσεις το Πεκίνο δείχνει πιο πρόθυμη να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο Τραμπ έκανε λόγο στον λογαριασμό του στο twitter για πολύ καλή συνάντηση με τον Σι, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στην εφαρμογή «σχεδίου 1.000 ημερών» για να συζητήσουν θέματα εμπορίου.
Σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της Κίνας έχει διαδραματίσει η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας που εφαρμόζει πλέον το Πεκίνο. Η Κίνα θέλει να εξαρτάται πλέον λιγότερο από τις εξαγωγές της και περισσότερο από την εσωτερική κατανάλωση για να πετύχει ανάπτυξη. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας.
Ως εισαγωγέας η Κίνα είναι στενά συνδεδεμένη εμπορικά με πολύ μεγάλο αριθμό χωρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά ορισμένους από τους πιο κοντινούς συμμάχους της, αναφέρει το Bloomberg.
Επίσης, εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν αυξημένους δασμούς στην Κίνα, τότε θα επηρεαστούν αρνητικά και άλλες εξαγωγικές οικονομίες όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτό οφείλεται στο ότι στο διεθνές εμπόριο οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πολύ στενά συνδεδεμένες. Επιπλέον, ένας εμπορικός πόλεμος θα έπληττε καίρια και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Τέτοιες εταιρείες είναι μεταξύ άλλων οι Apple, Intel, Qualcomm και Boeing.