ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισαν τα σκληρά μέτρα αλλά τα εμπόδια είναι τεράστια - Ο «βραχνάς» του χρέους

Έκλεισαν τα σκληρά μέτρα αλλά τα εμπόδια είναι τεράστια - Ο «βραχνάς» του χρέους

Η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών που σφραγίστηκε στο χθεσινό Eurogroup, πέραν από την οριοθέτηση της δημοσιονομικής πολιτικής έως το 2020, δεν ξεκαθαρίζει τον ορίζοντα για τα μέτρα που θα προσδώσουν αναπτυξιακή δυναμική στην ελληνική οικονομία.

Από τις χθεσινές δηλώσεις στη Μάλτα δεν κατέστη σαφές το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ. Ακόμη, μετατέθηκε για μετά τη τεχνική συμφωνία, το staff level agreement ,η συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που οδηγεί σε καθυστερήσεις το ζήτημα της υπαγωγής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Παραλλήλως, για όσο δεν προσδιορίζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019, τόσο θα καθυστερεί και η υπόθεση της χρηματοδοτικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και για όσο το ΔΝΤ δεν συνομολογεί πρόγραμμα με την Ελλάδα, η δόση των 7 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τη δεύτερη αξιολόγηση θα καθυστερεί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ο χρόνος έλευσης των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για την συγγραφή του staff level agreement παραμένει απροσδιόριστος. «Δεν είναι τόσο επείγουσα η επιστροφή, καθώς η τεχνική δουλεία μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως για μερικές ημέρες μέχρι να οριστικοποιηθούν κάποια κείμενα», ανέφερε στο CNN Greece πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, δείχνοντας πως η επιστροφή των κλιμακίων θα πρέπει να αναμένεται για μετά το Πάσχα .

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο εμπόδιο προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή συμπίπτει χρονικά με τις γερμανικές εκλογές, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση της υπόθεσης του χρέους.

Είναι ενδεικτικό πως έκθεση του Peterson Institute for International Economics κατέδειξε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που πρότεινε το Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο 2016 θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωομάδα θα είναι έτοιμη να δεχθεί αφενός πολύ μεγάλες επεκτάσεις των προθεσμιών ωρίμασης των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (έως το 2080 και ακόμη περισσότερο) και αφετέρου μεγάλες αναβολές πληρωμής τόκων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη αύξηση της έκθεσης του EFSF προς την Ελλάδα.

Αναφορικά με το χρόνο ελάφρυνσης του χρέους η έκθεση του Peterson Institute for International Economics αναφέρει πως αν ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τότε θα πρέπει να απαντηθεί αξιόπιστα το πόσο μεγάλη ανακούφιση χρέους θα της παρασχεθεί. Στο ερώτημα δε πώς μπορεί τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις να διατηρηθούν και μετά την ελάφρυνση του χρέους, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως εάν μετά το 2018 δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα της Ελλάδος με τον ESM, τότε η ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να γίνει σε μια περίοδο 3 έως 5 ετών (έως το 2023) με την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστούν τα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά ορόσημα που θα τεθούν.