Έλεγχοι εξπρές στις λίστες της φοροδιαφυγής
Την Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας με την οποία θα διασταυρώνονται οι καταθέσεις φορολογουμένων με τις φορολογικές τους δηλώσεις παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το έργο αυτό θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και από άλλες κυβερνήσεις αλλά δεν το έπραξαν διότι δεν το ήθελαν. Ο υπουργός ανέφερε πως η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας κουμπώνει με τη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εσόδων.
Ο υπουργός ανέφερε πως όσα έσοδα φέρει η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας θα προσμετρηθούν ως πρόσθετα για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι δεν έχουν υπολογιστεί στο προγράμμα.
Ερωτηθείς για το εαν το νέο σύστημα θα αξιοποιηθεί και για τον έλεγχο φορολογουμένων που έχουν βγάλει τις καταθέσεις του στο εξωτερικό ο υπουργός απάντησε καταφατικά. Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως η αξία της εφαρμογής είναι πως έλεγχοι που απαιτούσαν 1,5 χρόνο για να ολοκληρωθούν πλέον θα ολοκληρώνονται μέσα σε 1 εβδομάδα.
Η κ. Παπανάτσιου είπε πως η ανάπτυξη της εφαρμογής δείχνει αφενός τη βούληση της κυβέρνησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου τη θέληση για εκμετάλλευση του προσωπικού. Η ίδια είπε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση παραγραφής υποθέσεων καταθετών εξωτερικού.
"Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πως κάθε φορά που κλείνουμε μια τρύπα οι φοροφυγάδες και οι συνεργοί τους προσπαθούν να ξεφύγουν", είπε η υφυπουργός.
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είπε πως με την νέα εφαρμογή τα στοιχεία των πρωτογενών καταθέσεων των πολιτών θα διασταυρώνονται με ταχείες διαδικασίες με τα στοιχεία των φορολογικών τους δηλώσεων για να διερευνάται αν υπάρχει φοροδιαφυγή.
"Θα εξαιρούνται από τον έλεγχο οι κινήσεις που δικαιολογούνται. Τρέξαμε πιλοτικά διασταυρώσεις και είδαμε πως δεν υπάρχουν λάθη", ανέφερε ο κ. Πιτσιλής και προσέθεσε πως η εφαρμογή επιταχύνει τον έλεγχο αλλά δεν υποκαθιστά τον ελεγκτή.
Κατά τον ίδιο το προγράμμα θα ενεργοποιηθεί για τις εντολές ελέγχου που υπάρχουν ήδη. Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα σε 23.000 υποθέσεις που θα εξετάσει το 2017 η ΑΑΔΕ, ενώ θα ελεγχθούν 1.270.000 φορολογούμενοι που συμπεριλαμβάνονται στις γνωστές λίστες φοροδιαφυγής.
Τέλος,τόνισε πως η εφαρμογή υλοποιήθηκε με ίδιους πόρους της φορολογικής διοίκησης και είναι το πρώτο έργο τέτοιας εμβέλειας που παράγεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.