ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρώνει στις 7 Απριλίου για το νόμο Κατρούγκαλου

Κληρώνει στις 7 Απριλίου για το νόμο Κατρούγκαλου

Για τις 7 Απριλίου 2017 έχει οριστεί η δικάσιμος στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας της κατατεθείσας από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων αίτησης ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του Ν. 4387/16, του γνωστού «νόμου Κατρούγκαλου».

Η αίτηση αφορά τον επανυπολογισμό και την αναπροσαρμογή κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μεικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκτός από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών των διατάξεων λαιμητόμων, με τις καθημερινές παρεμβάσεις του αλλά και με πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει – και επιζητά τη στήριξη όλων των συνταξιούχων για την υλοποίησή τους – θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων.

Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης (7 Απριλίου) το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων διοργανώνει διαδήλωση στις 9 π.μ. έξω από το ΣτΕ.

Εκτός από τα 13 ψαλίδια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, νέο ψαλίδι έρχεται μετά τον επανυπολογισμό τους (ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος). Πρόκειται για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αυτό σημαίνει μειώσεις έως 35%. Οι συντάξεις που θα πληγούν είναι εκείνες που βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα των 600 - 700 ευρώ. Οι μειώσεις θα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερες είναι οι συντάξεις. Το μεγαλύτερο σοκ θα υποστούν οι συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίες δόθηκαν με σχετικά λίγα χρόνια ασφάλισης. Εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των συνταξιούχων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται 620.000 αγρότες. Το σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε 500.000, με μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ, που έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, όταν καταργηθούν οριστικά οι προσωπικές διαφορές οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης θα αγγίζει συνολικά το 65%, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας. Οι συνταξιούχοι έχασαν 50 δισ. ευρώ από το 2010 με τις 13 περικοπές στις συντάξεις, που έφθασαν και το 60%. Ηδη σύνταξη μικρότερη από το όριο της φτώχειας, που βρίσκεται στα 665 ευρώ, λαμβάνουν οι μισοί συνταξιούχοι της χώρας.