ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άσμουσεν:«Καταδικασμένο το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ανάπτυξη»

Άσμουσεν:«Καταδικασμένο το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς ανάπτυξη»

«Χωρίς ανάπτυξη, το ελληνικό πρόγραμμα είναι καταδικασμένο». Αυτό δήλωσε το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν διευθύνων σύμβουλος της Lazard, Γεργκ Άσμουσεν στο περιθώριο συνεδρίου του IIF στη Φρανκφούρτη.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η συνταγή που προωθούν οι δανειστές στην Ελλάδα είναι αποτελεσματική προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, ο κ. Άσμουσεν απάντησε αρνητικά. «Το μείγμα πολιτικών δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Δεν το έχουμε πετύχει αυτό», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τις επενδύσεις.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα λαμβάνει κυρίως μέτρα δημοσιονομικών περικοπών, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο σκέλος των επενδύσεων, προκειμένου να επιτύχει την ανάπτυξη που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος», είπε ο Άσμουσεν.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να κλείσει «επειγόντως», ενώ ερωτηθείς για το εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεχθούν τελικώς ελάφρυνση του χρέους, απάντησε ότι αυτό θα συμβεί εφόσον δουν πρώτα να υλοποιούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Το 2017 είναι μια χαμένη χρονιά για την Ελλάδα» δήλωσε στην οικονομική ιστοσελίδα insider, προσθέτοντας πως δεδομένων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη το 2018 θα είναι καθοριστικό για το ελληνικό χρέος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ξεκαθάρισε πως δεν το θεωρεί πιθανό και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα συνεχίσει όσο έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά στην αντικατάσταση της Lazard από την Rothschild για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους ο Άσμουσεν διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συνεργασία της Lazard με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Ξέρω ότι η συνεργασία με τον Βαρουφάκη δεν ήταν εύκολη υπόθεση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ