ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση - θεσμοί: Επισκόπηση προόδου ενόψει EuroWorking Group

Κυβέρνηση - θεσμοί: Επισκόπηση προόδου ενόψει EuroWorking Group
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στη διευκόλυνση των συζητήσεων για τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου 2019 -2021 έχει οδηγήσει η δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016, όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM φέρονται να αναγνωρίζουν πλέον πως το πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ που κατέγραψε η Ελλάδα το 2016 εγγυάται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τόσο για εφέτος όσο και για το 2018, παρά το λιγότερο -από το αναμενόμενο- υποστηρικτικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Στη βάση αυτή στις χθεσινές συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) διαπιστώθηκαν κάποιες συγκλήσεις στα νούμερα, κάτι που αν και δεν συνεπάγεται συμφωνία, είναι όμως μια θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και η προνομοθέτηση των μέτρων.

Παρά την πρόοδο στις χθεσινές συναντήσεις η τελική συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), η οποία θα επισφραγιστεί πολιτικά από το Eurogroup (στις 20 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου ή αργότερα), φαίνεται πως είναι μακριά.

Ενδεικτικά στο θέμα του ασφαλιστικού δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ύψος των απαιτούμενων μέτρων, αν δηλαδή θα είναι 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ όπως ζητά το ΔΝΤ ή 0,75% του ΑΕΠ (1,35 δισ. ευρώ) που φέρεται να αντιπροτείνει η κυβέρνηση. Ομοίως, για το αφορολόγητο η συνάντηση δεν επεκτάθηκε στο τελικό ποσό μείωσης, αλλά στο πόσοι Έλληνες πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Ομοίως, σε σχέση με τα κοστολογημένα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς, αυτά δεν γίνονται στο σύνολο τους αποδεκτά από τους δανειστές που επιμένουν σε μέτρα που θα τονώνουν την ανάπτυξη, αντί των μέτρων κοινωνικού χαρακτήρα που προτάσσει η κυβέρνηση. Πάντως, το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο δεκτικό σε θέματα που σχετίζονται με την παιδική φτώχεια και την ενίσχυση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα απασχολήσει τη συνάντηση που θα έχει στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ στις 3 το απόγευμα θα έχουν συνάντηση για τα δημοσιονομικά, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου.

Σε αυτή τη συνάντηση θα γίνει η επισκόπηση της προόδου που θα παρουσιάσουν τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ και ESM στο EuroWorking Group της προσεχής Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Από την έκβαση του EWG θα εξαρτηθεί και ο χρόνος επανόδου των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα.