ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΔΝΤ επιμένει σε ισχυρή και εμπροστοβαρή δέσμευση για το χρέος

Το ΔΝΤ επιμένει σε ισχυρή και εμπροστοβαρή δέσμευση για το χρέος

Μπορεί οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να έχουν περάσει στο περιθώριο για όσο διαρκούν οι συζητήσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υφίστανται.

Αφορμή για αναδειχθεί το χάσμα που χωρίζει ΔΝΤ και Ευρωζώνη στο θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους στάθηκε η αναφορά του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ στο 2ο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016.

Σχετικά με τις αξιώσεις του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς για το χρέος ο Βίζερ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέες αποφάσεις για το θέμα αυτό μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πέραν αυτών που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, μόνον εξειδίκευση τους. Το ΔΝΤ θέλει εξειδίκευση», ανέφερε σχετικά και εστίασε στην αξία των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τα οποία όπως είπε θα παράξουν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς θα μειώσουν το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ έως το 2060.

Το ΔΝΤ ρωτήθηκε για τη σχετική αναφορά του Τόμας Βίζερ και ειδικά για το εάν αρέσκεται μόνον σε εξειδίκευση των αποφάσεων του Eurogroup της 26ης Μαΐου για το χρέος.

Εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε πως δεν θα σχολιάσει τις δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group, προσθέτοντας πως οι θέσεις του Ταμείου για το θέμα είναι πολύ γνωστές σε όλους (well known).

Να σημειωθεί πως από τις 6 Φεβρουαρίου που το ΔΝΤ δημοσιοποίησε την έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία έως και σήμερα τα στελέχη του Οργανισμού επαναλαμβάνουν σε όλους του τόνους πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδος πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, πέραν των όσων έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής, προκειμένου να θέσουν το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία.

Στην τελευταία ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προχώρησε στην αποσαφήνιση ότι το ΔΝΤ χρειάζεται από τους Ευρωπαίους μια σαφή δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς για το χρόνο περιγραφής των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είπε πως αυτά θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πριν το πρόγραμμα κατατεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο του Ταμείου. «Χρειαζόμαστε μια εμπροστοβαρή, ισχυρή και συγκεκριμένη δέσμευση για τα μετρά ελάφρυνση του χρέους», είπε χαρακτηριστικά, κάτι που ως διατύπωση ξεπερνά τον όρο «εξειδίκευση» που χρησιμοποίησε ο Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με εμπλεκόμενους στις διαβουλεύσεις η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους που θέλει η Ευρωζώνη και η οποία θα βασίζεται στην απόφαση του Eurogroup του Μάιου 2016αφορά στα εξής:

  • Στην κατάργηση του επιτοκιακού «καπέλου» που καταβάλλει η Ελλάδα στο επιτόκιο των δανείων που αντλήθηκαν για να υλοποιηθεί η επαναγορά ομολόγων. Αυτό έγινε στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και αναμένεται πως θα γίνει και στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων, καθώς θεωρείται κάτι πολιτικά ανώδυνο και εύκολο.
  • Στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με στόχο να επαναγοραστούν υφιστάμενα δάνεια. Το ΔΝΤ θεωρεί μέχρι σήμερα πως ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι 10 δισ. ευρώ είναι απαραίτητο για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης και της ελληνικής πλευράς θεωρούν πως το ΔΝΤ θα μπορούσε να μειώσει στα 5 δισ. ευρώ τη σχετική αξίωση - διαφοροποιώντας έτσι και το DSA του- και ταυτόχρονα να προσδιοριστεί ποιο μέρος του ελληνικού χρέους θα επαναγοραστεί (π.χ. δάνεια του ΔΝΤ).
  • Στην επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος (SMP’s και ANFA’s) από τα ελληνικά ομόλογα, με στόχο να επαναγοραστούν υφιστάμενα δάνεια (π.χ. δάνεια του ΔΝΤ). Και αυτή η παρέμβαση θεωρείται πολιτικά ανώδυνη και εύκολη.
  • Στην επιμήκυνση των δανείων που έχει διαθέσει ο ESM στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό είναι και το δυσκολότερο πολιτικά, αφού προκύπτει απώλεια για τους πιστωτές σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Το ΔΝΤ έχει ζητήσει στο παρελθόν η διάρκεια των δανείων του ESM, του EFSF και των διμερών δανείων από τα κράτη της ευρωζώνης (GLF να επεκταθεί έως και το 2070 κάτι που έχουν απορρίψει η Γερμανία και η Ευρωζώνη γενικότερα. Η Ευρωζώνη επιμένει να επιμηκύνει μόνο τα δάνεια του ESM και αυτά πάλι με αρκετές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες αυτό το κομμάτι των παρεμβάσεων θα μπορούσε να λάβει μια διαφορετική ενδυμασία ώστε να γίνει πολιτικά εύπεπτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για τον προσδιορισμό των εν λόγω παρεμβάσεων θα μπορούσε να ανοίξει επισήμως στο Eurogroup του Απριλίου εάν έως τότε έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών.