ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προετοιμασία για σκληρή διαπραγμάτευση εντός του Eurogroup

Προετοιμασία για σκληρή διαπραγμάτευση εντός του Eurogroup

Πολύ δύσκολο μοιάζει πλέον το ενδεχόμενο στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου να υπάρξει μια λύση που θα οδηγήσει σε συμφωνία και θα αποτρέψει το να μπει το ελληνικό πρόγραμμα στη δίνη των εκλογικών αναμετρήσεων Ολλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας. 

Για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει σημαντικές υποχωρήσεις μέσα στα επόμενα 24ωρα και να δεχθεί να πάρει προκαταβολικά όλα τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, χωρίς εκ των προτέρων να έχει ξεκάθαρες εγγυήσεις τόσο για το χρέος όσο και για τη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μπορεί σήμερα επί αθηναϊκού εδάφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί να τονίσει πως η Ελλάδα έχει σημειώσει εξαιρετικές δημοσιονομικές επιδόσεις και παίρνοντας τη σκυτάλη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις να χαρακτηρίσει και εκείνος τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα ως υπερβολικά απαισιόδοξες, ωστόσο στις πρωινές του συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με των πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα καλέσει την ελληνική πλευρά να συναινέσει στα μετρά ακόμη και εάν αυτά δεν δικαιολογούνται από τις επιδόσεις της χώρας.

Με το δεξί ο προϋπολογισμός

Σημειώνεται πως ο κρατικός προϋπολογισμός μπήκε με το δεξί στο 2017, καθώς τον Ιανουάριο κατεγράφη υπέρβαση εσόδων και αξιοσημείωτη συγκράτηση δαπανών με αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 1,012 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ωστόσο ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να πιστοποιήσουν – μεταξύ άλλων - και την πρόοδο αυτή, η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν το Eurogroup κάτι που υπογράμμισε και ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

eurogroup

Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων αναφέρουν πως το Eurogroup της επομένης Δευτέρας θα κληθεί να δώσει το στίγμα των πολιτικών αποφάσεων και είτε θα κάνει υποχωρήσεις στο ζήτημα του χρέους δίνοντας μεγαλύτερη σαφήνεια σε ΔΝΤ και ΕΚΤ για το πώς θα ελαφρυνθεί πρόσθετα το ελληνικό χρέος μετά το 2018, είτε θα σηματοδοτήσει την υποβάθμιση του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου – κάτι που επιθυμούν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες στην ευρωζώνη-. Οπότε η σκληρή διαπραγμάτευση θα γίνει εντός του Eurogroup.

Το ΔΝΤ επιμένει

Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του για περισσότερα και πιο αξιόπιστα μέτρα σε περίπτωση επιλογής μεγαλύτερων πλεονασμάτων, όπως και για την εφαρμογή αυστηρών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και οι αποκρατικοποιήσεις. Κυρίως το ΔΝΤ επιμένει στη θέση του για ξεκάθαρη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Το Ταμείο δεν αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του μόνο και μόνο επειδή ένας άλλος θεσμός εξέδωσε τις προβλέψεις του». Αυτό ξεκαθάρισε πηγή από την Ουάσιγκτον όταν κλήθηκε να σχολιάσει το εάν μετά τη δημοσίευση των χειμερινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία το Ταμείο θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του. Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν στάθηκε εκεί. Υπενθύμισε πως η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία εκδόθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες και πως σε αυτή περιλαμβάνονται οι προβλέψεις του Ταμείου. Για το εάν και πότε τα μεγέθη για την Ελλάδα θα αναθεωρηθούν ανέφερε πως η επόμενη αναθεώρηση να γίνει στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Πρακτικές (World Economic Outlook) που θα εκδοθεί τον Απρίλιο.

Έτσι, οι διαφορές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παραμένουν και πλέον διαφαίνεται πως μόνον μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Ευρωζώνης μπορεί να ξεκλειδώσει τις συζητήσεις.

Για να περιοριστούν οι διαφορές σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων κυβέρνηση και θεσμοί επεξεργάζονται μια συμφωνία που προβλέπει ένα «διπλό διακόπτη» προληπτικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων, Σχηματικά εάν η Ελλάδα αποτύχει να καταγράψει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μετά το 2018, ο διακόπτης αυτόματα θα γυρνά στην ένδειξη «λιτότητα» και θα εφαρμόζονται αυτόματα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ. Εάν ο στόχος για το πλεόνασμα πιαστεί ο διακόπτης αυτόματα θα γυρίσει στην ένδειξη «ανάπτυξη» και θα υλοποιηθούν αναπτυξιακά μέτρα μείωσης φόρων και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ύψους συνδεδεμένου με την υπεραπόδοση έναντι των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Εάν και εφόσον προσδιοριστούν τα μέτρα και κλειδώσουν οι στόχοι για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα η Ευρωομάδα θα κληθεί να δώσει μια δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά «σημαντική» και να θεωρηθεί ότι σε συνδυασμό με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν δεν τη δώσει τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Εάν την παράσχει αυτή τη δέσμευση τότε πάμε στο επόμενο βήμα.

Εφόσον τα πλεονάσματα και η ελάφρυνση χρέους «πείσουν» το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση και θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα στήριξης της από το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης. Εάν το ΔΝΤ δεν πειστεί πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους τότε η εμπλοκή θα διαιωνιστεί έως ότου η Ευρωζώνη θέσει το Ταμείο εκτός προγράμματος.

Τέλος, μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχει δηλώσει πως η κυβέρνηση επιδιώκει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μια «πολιτική λύση σε όλο το πακέτο», αλλά μέσα στο περιβόητο αυτό «πακέτο» δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πολύ απλά γιατί την απόφαση για το εάν η Ελλάδα θα υπαχθεί στο QE ή όχι την λαμβάνει η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης