Εκτός της «λύσης πακέτο» η ποσοτική χαλάρωση
Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση επιδιώκει στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μια «πολιτική λύση σε όλο το πακέτο», αλλά μέσα στο περιβόητο αυτό «πακέτο» δεν περιλαμβάνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Πολύ απλά γιατί την απόφαση για το εάν η Ελλάδα θα υπαχθεί στο QE ή όχι την λαμβάνει η ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι η Ευρωζώνη.
Στη σχετική διευκρίνιση προχώρησαν χθες πηγές του Ευρωσυστήματος οι οποίες κλήθηκαν από το CNN Greece να παράσχουν αφενός πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και αφετέρου για το πώς θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει το περιβόητο πακέτο.
Οι εν λόγω πηγές δεν εμφανίσθηκαν ιδιαιτέρως αισιόδοξες για την έγκαιρη επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και για τη συνομολόγηση Staff Level Agreement πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, χωρίς να θέλουν να δώσουν πάντως λεπτομέρειες για το εάν η καθυστέρηση οφείλεται στην ελληνική πλευρά στο ΔΝΤ ή σε κάποιον άλλο παράγοντα της διαπραγμάτευσης.
Αυτό που θέλησαν να ξεκαθαρίσουν είναι πως στην παρούσα φάση προέχει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ότι αυτό θα γίνει εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υποδειχτεί και εάν κλειδώσουν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και τα μέτρα για την επίτευξη τους έως το 2021.
Όπως εξήγησαν σχετικά, αφού κλειδώσουν οι στόχοι για τα μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα η Ευρωομάδα θα κληθεί να δώσει μια δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να είναι αρκετά «σημαντική» και να θεωρηθεί ότι σε συνδυασμό με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εάν δεν τη δώσει τότε η κατάσταση περιπλέκεται. Εάν την παράσχει αυτή τη δέσμευση το το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου τότε πάμε στο επόμενο βήμα.
Εφόσον τα πλεονάσματα και η ελάφρυνση χρέους «πείσουν» το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, τότε η Ελλάδα θα πάρει την επόμενη δόση και θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα στήριξης της από το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου έχει τεθεί ως προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης. Εάν το ΔΝΤ δεν πειστεί πως διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους τότε η εμπλοκή θα διαιωνιστεί έως ότου η Ευρωζώνη θέσει το Ταμείο εκτός προγράμματος.
Μπορεί η νομική υπηρεσία της γερμανικής βουλής να ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, ωστόσο στην Ολλανδία το θεωρούν αυτό απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση εάν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθεί ομαλά και ακολούθως το Eurogroup και ο ESM δώσουν μια νομική δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τότε και μόνον τότε η ΕΚΤ θα διενεργήσει τη δική της μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Εάν αυτή η μελέτη είναι υποστηρικτική της εισόδου της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν σε σύντομο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και από κανέναν άλλο.
Η περιγραφή αυτή δείχνει πόσο πολύπαραγοντική είναι η ελληνική υπόθεση και πόσα πολλά κέντρα λήψης αποφάσεων εμπλέκονται σε αυτή. Ακόμη, αποτυπώνει ξεκάθαρα πως δεν μπορούν να ληφθούν «πολιτικές λύσεις» για όλο το «πακέτο», καθώς πέραν του Eurogroup κανένα άλλο όργανο, δεν είναι πολιτικός θεσμός. Ούτε το ΔΝΤ, ούτε η ΕΚΤ.