ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική συμφωνία για Ελλάδα

Λαγκάρντ: Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδική συμφωνία για Ελλάδα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά στις αρχές του στην ελληνική υπόθεση ξεκαθάρισε από το Ντουμπάι η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξη της στο Reuters η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη χώρα».

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου τς Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ πως το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας μπορεί να καταρρεύσει επειδή το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει ποιο ρόλο θα παίξει, η κ. Λαγκάρντ απάντησε λέγοντας πως το ΔΝΤ έχει περιορισμένο περιθώριο κινήσεων.

«Μας έχει ζητηθεί να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε με όρους και προϋποθέσεις που είναι αμερόληπτες. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια ειδική ευνοϊκή συμφωνία για μια συγκεκριμένη χώρα, επειδή είναι αυτή η χώρα» σημείωσε. «Πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, γιατί δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας» προσέθεσε.

Αναφερόμενη στο ελληνικό χρέος τόνισε πως αυτό μπορεί να ελαφρυνθεί χωρίς να επιβληθεί «κούρεμα» στα δάνεια των διεθνών πιστωτών. «Οι Ευρωπαίοι έχουν χορηγήσει εξαιρετικά μακροπρόθεσμα δάνεια με χαμηλά επιτόκια. Πρότειναν πρόσφατα ορισμένα νέα μέτρα για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους. Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και πιστεύουμε πως μπορεί να επιτευχθούν με ένα μηχανισμό που δεν θα απαιτεί πραγματικά «κουρέματα», τόνισε.