ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EKT δίνει σήμα για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης

Η EKT δίνει σήμα για συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, τουλάχιστον μέχρι να δει νέα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης

Η ΕΚΤ στο μηνιαίο οικονομικό δελτίο της που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως η αύξηση του πληθωρισμού αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά σε συγκυριακούς παράγοντες όπως είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων και όχι σε αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να εξετάζει εάν οι αλλαγές στον πληθωρισμό είναι προσωρινές και αν αλλάζουν τις προοπτικές για τη σταθερότητα των τιμών, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μηνιαίο δελτίο.

Την ίδια ώρα πάντως οι Γερμανοί και ιδιαίτερα η Μπούντεσμπανκ, αλλά και τραπεζίτες της χώρας, επιμένουν σε αύξηση επιτοκίων και τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης και ζητούν από τον Μάριο Ντράγκι να επανεξετάσει την πολιτική του. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις των Γερμανών προέρχονται από το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτη την οποία συνυπογράφει το μέλος του συμβουλίου της Μπούντεσμπανκ Αντρέας Ντόμπρετ, οι τράπεζες της Ευρώπης και ιδιαίτερα οι γερμανικές αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά τους για κερδοφορία. Ουσιαστικά, όπως αναφέρεται, εάν τα επιτόκια δεν αυξηθούν από την ΕΚΤ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να δουν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Η μελέτη της Μπούντεσμπανκ αναφέρει ακόμη ότι ο γερμανικός τραπεζικός κλάδος δεν έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά το λειτουργικό του κόστος. Παρέμβαση έκανε χθες και ο επικεφαλής της ένωσης αποταμιευτικών τραπεζών της Γερμανίας Γκέοργκ Φάχρενσον, ο οποίος ζήτησε να γίνουν τα πρώτα βήματα για την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Μιλώντας σε συνέδριο επιχειρηματιών στο Βερολίνο, ο Φάχρενσον κάλεσε ουσιαστικά την ΕΚΤ να αρχίσει να κλείνει τη στρόφιγγα του φθηνού χρήματος.