ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει ο ΦΠΑ από νησί σε νησί

Αλλάζει ο ΦΠΑ από νησί σε νησί
Κάθε νησί και άλλο ΦΠΑ Eurokinissi

Αλαλούμ επικρατεί με τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μετά την κατάργηση, από 1η Οκτωβρίου, της έκπτωσης που ίσχυε για Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

Υπενθυμίζουμε ότι στα νησιά αυτά οι συντελεστές ΦΠΑ από 4%, 9% και 16% σε 6%, 13% και 23% ενώ για τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ο νόμος προβλέπει σταδιακή κατάργηση εώς το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές, όμως, δημιουργούν προβλήματα και ασάφειες, τις οποίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσπαθεί να ξεκαθαρίσει μέσω χθεσινής της εγκυκλίου.

Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Όλοι οι επιβάτες που αναχωρούν από τον Πειραιά επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%. Αν όμως κάποιος φεύγει από την Άνδρο με προορισμό την Τήνο επιβαρύνεται με συντελεστή 16%. Αν όμως ο προορισμός του είναι η Μύκονος τότε το ΦΠΑ φτάνει στο 23% καθώς το συγκεκριμένο νησί έχει χάσει την έκπτωση του ΦΠΑ.

Μπέρδεμα δημιουργείται και στις εμπορικές συναλλαγές και ειδικά σε περιπτώσεις δραστηριοτήτων μεταξύ νησιών με διαφορετικούς συντελεστές ΦΠΑ ενώ ο συντελεστής αλλάζει και αν ο παραλήπτης της συναλλαγής είναι ιδιώτης.