«Αντίστροφο κόφτη» προτείνουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα
Αν και η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς γα τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 είναι αυτά να μειωθούν στο 2,5% του ΑΕΠ, από 3,5% του ΑΕΠ με παράλληλη δέσμευση πως ο δημοσιονομικός χώρος 1% του ΑΕΠ που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών, η θέση που φέρονται να επεξεργάζονται οι θεσμοί είναι εντελώς διαφορετική.
Συγκεκριμένα, προβλέπει έναν «αντίστροφο κόφτη», δηλαδή τη δυνατότητα της κυβέρνηση να αναιρέσει τα επώδυνα μέτρα που θα ψηφίσει προκαταβολικά, με την προϋπόθεση πως πρώτα θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.
Η συγκεκριμένη πρόταση που αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί στο αυριανό Eurogroup ουσιαστικά συνίσταται στη προκαταβολική ψήφιση από τώρα όλων των μέτρων που θα υποδείξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μετά το 2018 – όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Ωστόσο, για να αφήσουν πολιτικό χώρο στην κυβέρνηση προτείνουν ένα μηχανισμό αυτόματης ακύρωσης του «κόφτη» εφόσον επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ. Στη βάση αυτή τα επώδυνα μέτρα δεν θα ληφθούν, αλλά θα ακυρωθούν.
Σε κάθε περίπτωση ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει το εάν το ΔΝΤ θα μετέχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα είναι το εάν θα χαρακτηρίσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ευρωζώνη να δεχθεί να περιγραφούν από τώρα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που αν και αποτελεί εισήγηση της Κομισιόν, της ΕΚΤ και βεβαίως του ΔΝΤ δεν βρίσκει σύμφωνες πολλές χώρες της ευρωζώνης, όπως π.χ. τη Γερμανία.
Εάν ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις των χωρών αυτών και παράλληλα η ελληνική πλευρά υποχωρήσει ως προς τη θέση της για μη προκαταβολική ψήφιση συγκεκριμένων μέτρων τότε και το ΔΝΤ θα επιστρέψει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και θα επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες όπου θα έχουν συναντήσεις τεχνικού χαρακτήρα πριν το αυριανό Eurogroup.
Τι λέει η κυβέρνηση
Σε σχετική ερώτηση του CNN Greece, πάντως, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στην οποία επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί να νομοθετηθούν νέα μέτρα.