ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε «παράλληλη διαπραγμάτευση» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα βρίσκεται σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τόσο με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, όσο και με τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι σε φάση αποκρυστάλλωσης και αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει σήμερα στις 4 το απόγευμα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις κυβερνητικές θέσεις για το ασφαλιστικό και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για μείωση της κρατικής δαπάνης για την καταβολή συντάξεων περίπου κατά 1,9% έως το 2018. Θα παρουσιάσει δε τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί αυτή η εξοικονόμηση. Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν στα εξής:

  • Στις κύριες συντάξεις οι μειώσεις θα αφορούν κυρίως σε όσους λαμβάνουν συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Αυτές θα προκύψουν από το νέο ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα.
  • Αύξηση των εργοδoτικών εισφορών έως και 1% (σήμερα είναι 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη).
  • Στις επικουρικές συντάξεις θα στοχοποιηθούν όσοι έχουν «υψηλές» απολαβές. Αυτό θα γίνει με μια μεσοσταθμική μείωση 6% των συντάξεων τους. Πάντως, πρέπει αν σημειωθεί πως σήμερα οι επικουρικές συντάξεις διαμορφώνονται κατά μέσον όρο στα 168,57 ευρώ (προ φόρων).
  • Εξοικονόμηση θα προέλθει και από τη μείωση των μερισμάτων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και από τη μείωση των εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας.

Βασικός κανόνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων θα είναι η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους συνταξιούχους, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς. Σχεδιάζεται δε να υπάρξει μεταβατική περίοδος εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού ώστε να μη θιγούν ασφαλισμένοι που βρίσκονται κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ