ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο 48ωρο ενόψει του EuroWorking Group της Κυριακής

Κρίσιμο 48ωρο ενόψει του EuroWorking Group της Κυριακής
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Μοιράζουμε την απόσταση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη συμφωνήσουμε. Όλα πρέπει να κλείσουν έως την Κυριακή». Με τη συνοπτική αυτή τοποθέτηση κυβερνητικό στέλεχος περιέγραψε στο CNN Greece τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις θεσμών – κυβέρνησης, που πλέον έχουν εισέλθει σε κρίσιμη καμπή.

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00 η συνεδρίαση του Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου θα συζητηθούν τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πλειστηριασμοί και ασφαλιστικό θα είναι τα κύρια ζητήματα της συζήτησης.

[Νωρίτερα]

Σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) με στόχο να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία που θα επιτρέψει τη σύγκληση του EuroWorking Group (EWG) μεθαύριο Κυριακή.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη έδωσε το πράσινο φως στους δύο υπουργούς να συνεχίσουν τις συζητήσεις στη βάση των συγκλήσεων που έχουν επιτευχθεί. Το ΚΥΣΟΙΠ διαπίστωσε ότι ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και αύριο Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, υπογραμμίζοντας μηλίτσα ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προαναγγέλθηκε πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης, κάτι που ερμηνεύθηκε ως ένδειξη πως η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των κεφαλαίων 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι κοντά.

Η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στη λήψη των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς αυτή θα κρίνει και την τύχη των βιβλίων προσφορών που έχουν ανοίξει οι τράπεζες ενόψει των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τους.

Υπαναχωρήσεις και συμβιβασμοί

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη υποχωρήσει από τις αρχικές της θέσεις στο θέμα των πλειστηριασμών. Στη βάση της πρότασης που εξετάζεται η αντικειμενική αξία της περιουσίας που θα προστατεύεται θα κινείται στα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Το δε εισοδηματικό όριο που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση κινείται στα 32.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Μια ακόμη σημαντική αλλαγή που προωθείται αφορά στη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το «νόμο Κατσέλη», όταν ο οφειλέτης έχει ακολουθήσει τη διαδικασία δικαστικού συμβιβασμού. Ο νόμος προβλέπει την αναστολή διαταγών πληρωμής από τη στιγμή της κατάθεσης στο Ειρηνοδικείο της αντίστοιχης αίτησης, καθώς και αναστολή καταβολής των τόκων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Κατά κάποιες πληροφορίες αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Σύγκληση θέσεων διαπιστώνεται στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την κυβέρνηση και τους θεσμούς να δέχονται τον ειδικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΤΧΣ στη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα κατηγοριοποιεί τα δάνεια των τραπεζών και με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να πιάσουν τους στόχους τους σε κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αλλά και οι αρχικές αξιώσεις των πιστωτών για τις 100 δόσεις φαίνεται πως στρογγυλεύονται. ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επέμεναν σε απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων, για κάθε φορολογούμενο που έχει ενταχθεί σε αυτή, εάν αφήσει απλήρωτη οποιαδήποτε νέα οφειλή του έστω και για μία ημέρα. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε μια συμβιβαστική πρόταση που προβλέπει σταδιακή μείωση του σημερινού μεταβατικού χρονικού ορίου πληρωμής της οφειλής των 30 ημερών με δυο ενδιάμεσους σταθμούς, τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Ασφαλιστικό και ανάπτυξη

Παράλληλα με τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση των πρώτων προαπαιτούμενων θεσμοί και κυβέρνηση εξετάζουν και θέματα που αφορούν στο δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, εστιάζοντας κυρίως στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ήδη κάνει προπαρασκευαστικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τις οποίες αναμένεται να συνεχίσουν και σήμερα. Το πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό θα αποκρυσταλλωθεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδος με τις βασικές αποφάσεις να αφορούν στις ενοποιήσεις ταμείων και στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης.

Η προσοχή των ΔΝΤ,ΕΕ , ΕΚΤ και ESM στρέφεται σήμερα στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για την εξέλιξη της ύφεσης στο τρίτο τρίμηνο του 2015. Οι θεσμοί αναμένουν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2015, δηλαδή για το τρίμηνο έναρξης των κεφαλαιακών περιορισμών, ώστε να έχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις για την πορεία του ΑΕΠ τους επομένους μήνες.

Δεδομένου ότι το μέγεθος της ανάπτυξης ή της ύφεσης επιδρά στις ροές των δημοσίων εσόδων οι προβολές που θα γίνουν για τα μακροοικονομικά δεδομένα θα προσδιορίσουν και τα δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.