ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχήματα για τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Στοιχήματα για τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού με ταχύτερους ρυθμούς από όσο αρχικά αναμενόταν, σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στη δημοσιονομική χαλάρωση που έχει υποσχεθεί. 

Πλέον πολλά μέλη της Fed εκτιμούν ότι φέτος ενδέχεται να γίνουν τρεις αυξήσεις των επιτοκίων του δολαρίου, χωρίς να αποκλείονται μάλιστα και περισσότερες. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε νέα υποχώρηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η ισοτιμία πιθανόν να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το ένα δολάριο, σύμφωνα με προβλέψεις της Citigroup.

Το Δεκέμβριο η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και αυτά πλέον διαμορφώνονται μεταξύ 0,50% και 0,75%. Ο πρόεδρός της στο Σικάγο Τσαρλς Εβανς θεωρεί ότι φέτος μπορεί να γίνουν δύο ή τρεις αυξήσεις των επιτοκίων. Η πρόεδρος της τράπεζας στο Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ και ο συνάδελφός της στο Ρίτσμοντ Τζέφρι Λάκερ ανέφεραν στο Reuters και στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» ότι θα υποστήριζαν και περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί ότι θα διπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αυξάνοντας σημαντικά μεταξύ άλλων τις δαπάνες για την κατασκευή έργων υποδομής. Τα μέλη του Συμβουλίου της Fed επικεφαλής του οποίου είναι η Τζάνετ Γέλεν έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τις υποσχέσεις του Τραμπ, προκειμένου να χαράξουν τη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Προς το παρόν τα 17 μέλη της Fed που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων νομισματικής πολιτικής δεν είναι σίγουρα για το πώς οι πολιτικές του νέου προέδρου θα επηρεάσουν την οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, έως τα τέλη του 2017 η ανεργία στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει υποχωρήσει στο 4,5%. Εως τα τέλη του 2018 ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να έχει φτάσει κοντά στο 2%, που είναι και ο στόχος της τράπεζας. Η επόμενη συνάντηση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου. Οι αναλυτές θεωρούν ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση η τράπεζα δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ