ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό και πλειστηριασμοί στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών

Ασφαλιστικό και πλειστηριασμοί στο επίκεντρο των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το ασφαλιστικό και τους πλειστηριασμούς άνοιξε η ατζέντα των συζητήσεων κυβέρνησης – θεσμών επί ελληνικού εδάφους με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου , του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) κράτησε σχεδόν 4 ώρες (ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ) και σε αυτή τέθηκαν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Αν και δεν επήλθε τελική συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ή για την στρατηγική διαχείρισης των κόκκινων δανείων έγιναν βήματα προσέγγισης. Η δε ελληνική πλευρά επέμεινε στην πρόταση για την προστασία του 55% των οφειλετών. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της σύσκεψης είπε πως έχουν κατατεθεί διαφορετικές προτάσεις και αναζητείται κοινό έδαφος.

«Πρέπει να κλείσουμε μέχρι το Σάββατο για να συνεδριάσει στη συνέχεια το EuroWorking Group» και δεν απέκλεισε τα μέτρα να πάνε για ψήφιση στη Βουλή και μετά τη Δευτέρα.

Καθώς η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων «έχει πάρει το δρόμο της» πλέον οι εκπρόσωποι των πιστωτών ρίχνουν το βάρος στη δεύτερη λίστα με τα ορόσημα που πρέπει να ψηφισθούν έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας απεκάλυψαν μετά τη συζήτηση πως οι θεσμοί εστιάζουν στη δημιουργία δύο ταμείων ενός για τις κύριες συντάξεις και εντός για τις επικουρικές. Μάλιστα, δεν έκρυψαν πως στη συζήτηση εξετάσθηκαν νούμερα και συγκεκριμένα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση της Ελλάδας για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από φέτος μέχρι το 2018, συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015-2016 μέτρα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.

Για να επιτευχθεί αυτό το νέο ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα και αυτό που ίσχυε στο παρελθόν. Εκτιμάται δε ότι οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση ασφαλισμένων σε ειδικά ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ