ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group

Χωρίς λευκό καπνό ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group

Την Τετάρτη αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς στη σημερινή δίωρη συνεδρίαση του EuroWorking Group δεν υπήρξε τελική απόφαση.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διεξήγαγε την τηλεδιάσκεψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρείχε στους ομολόγους του όλες τις διευκρινίσεις που του ζητήθηκαν.

To EuroWorking Group ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα αλλά θα είναι εφάπαξ για το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη τηλεδιάσκεψη που έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα εξετάσθηκαν εκτενώς τα μέτρα παροχών που ανακοίνωσε και ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση και συζητήθηκε το κατά πόσο αυτά είναι συμβατά με το πνεύμα της συμφωνίας.

Ακολούθησε συζήτηση για τις πιθανές επιλογές για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς όμως να επιτευχτεί η συναίνεση που από χθες προεξοφλούσαν κάποια κυβερνητικά στελέχη.

«Δεν υπήρξε πλήρης συναίνεση», ανέφεραν σχετικά οι ίδιες πηγές και προσέθεταν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών μελών θα συνεχιστούν μέχρι αύριο, οπότε και αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα περαιτέρω βήματα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι αύριο θα «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί αύριο στη βάση της επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

«Ορισμένα κράτη - μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν στις παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη - μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι αύριο το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος», ανέφερε στο ΑΠΕ η πηγή.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.