Ισοτιμία ευρώ - δολαρίου: Οσο εξασθενεί το ευρώ αυξάνονται οι εξαγωγές
Πάνω από 5% έχει υποχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο το ευρώ έναντι του δολαρίου λόγω των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και λόγω των εκλογών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς και του Brexit.
Από την υποχώρηση αυτή όμως υπάρχει ένας μεγάλος κερδισμένος, που δεν είναι άλλος από τις μικρές και μεγάλες εταιρείες οι οποίες πωλούν προϊόντα τους σε χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα της HIS Markit, σύμφωνα με την οποία ο δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στην ευρωζώνη σε 53,9 μονάδες. Οταν ο δείκτης αυτός είναι πάνω από το 50, τότε δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πιο φτηνό ευρώ σημαίνει πιο φτηνά ευρωπαϊκά προϊόντα για όσους τα εισάγουν και αύξηση των πωλήσεων και των κερδών για τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
Μάλιστα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη αναμένεται να αποφασιστεί νέα επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Στόχος της ΕΚΤ με την κίνηση αυτή είναι να τονώσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή όλα δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται αυτό τον μήνα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.
Οι δύο αυτές διαφορετικές νομισματικές πολιτικές αναμένεται να δημιουργήσουν νέες πτωτικές πιέσεις στο ευρώ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Θετικά είναι εξάλλου τα μηνύματα που έρχονται για την ευρωζώνη και από το μέτωπο των λιανικών πωλήσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που είναι αυτά του Οκτωβρίου, παρουσίασαν νέα αύξηση.
Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος ύστερα από αρκετές διακυμάνσεις λόγω της Ιταλίας παρέμεινε χθες κοντά στα επίπεδα των 1,068 δολαρίων.