ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς εμβόλιμο Eurogroup στις 18 Δεκεμβρίου

Προς εμβόλιμο Eurogroup στις 18 Δεκεμβρίου

Στη διεξαγωγή «εμβόλιμου» Eurogroup για την Ελλάδα μέσα στο Δεκέμβριο προσανατολίζονται κυβέρνηση, θεσμοί και Ευρωζώνη, δεδομένου ότι το σημερινό EuroWorking Group δεν αναμένεται να διαπιστώσει επαρκή πρόοδο επί των εκκρεμών θεμάτων της αξιολόγησης.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν στο CNN Greece πως υπάρχει ήδη εισήγηση για διεξαγωγή του «εμβόλιμου» Eurogroup στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα Κυριακή, το πιθανότερο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στόχος είναι οι όποιες αποφάσεις για την αξιολόγηση και το χρέος να ληφθούν πριν τα κοινοβούλια της ευρωζώνης τερματίσουν τις εργασίες τους για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το αμέσως επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 23 Ιανουαρίου 2017 και πως η μετάθεση των συζητήσεων για τότε θα δημιουργούσε άλλες περιπλοκές.

Μπορεί θεσμοί και κυβέρνηση να κατέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες προσπάθειες να γεφυρωθούν οι αποστάσεις στα ανοικτά θέματα της αξιολόγησης και συγκεκριμένα σε αυτά των εργασιακών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και των κόκκινων δανείων, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Το εμβόλιμο Eurogroup θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να νομοθετήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχουν περιγράψει ως προαπαιτούμενα οι δανειστές, αλλά και θα επιτρέψει να συζητηθούν εκτενέστερα με τους θεσμούς και ζητήματα αγκάθια όπως το εργασιακό και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2018-2021.

Κοινοτική πηγή που μίλησε στο CNN Greece ανέφερε πως στο σημερινό EuroWorking Group η προσοχή δεν εστιάζεται στην αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι διαφορές παραμένουν, αλλά στο πως θα τοποθετηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Αυτό άλλωστε θα ήταν και το αντικείμενο συζήτησης στο Washington Group του Βερολίνου που αναβλήθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς, καθώς το βασικό πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ είναι αυτό της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η απόφαση για εμβόλιμο» Eurogroup διευκολύνει και τον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση του Washington Group, το οποίο πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως θα διεξαχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι διαφορές ΔΝΤ -ΕΕ εντοπίζονται στο ύψος της ελάφρυνσης του χρέους και στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπου το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι το 3,5% ως στόχος για το 2018 και μεσοπρόθεσμα, που έχουν θέσει η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι, δεν είναι εφικτός και ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Στη βάση αυτή το Ταμείο ζητεί είτε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους με συγκεκριμένα μέτρα, είτε πρόσθετα μέτρα με την επιλογή του μίγματος πολιτικής να ανήκει σε αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ