ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διαδικασίες εξπρές η ίδρυση επιχειρήσεων

Με διαδικασίες εξπρές η ίδρυση επιχειρήσεων

Πιο απλές διαδικασίες στην αδειοδότηση επιχειρήσεων φέρνει το σχέδιο νόμου «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει διαδικασίες ίδρυσης επιχειρήσεων για τρεις κλάδους της ελληνικής οικονομίας, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα τουριστικά καταλύματα.

Η καινοτομία που εισάγει είναι ότι η αδειοδότηση θα γίνεται με τη γνωστοποίηση της έναρξης της οικονομικής δραστηριότητας από τον ενδιαφερόμενο, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων και δειγματοληπτικά.

Ο επιχειρηματίας ή νόμιμος εκπρόσωπός του θα μπορεί στέλνοντας στην αρμόδια Αρχή ένα e-mail ή ένα έγγραφο μέσω ταχυδρομείου να αρχίζει τη λειτουργία της επιχείρησής του. Σε επόμενη φάση αυτά θα γίνονται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα στηθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Αδειοδότησης και Ελέγχων. Η ηλεκτρονική πύλη θα πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2018.

Η εκ των υστέρων εποπτεία θα γίνεται με βάση επιτόπια αυτοψία, ενώ οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί. Ειδικότερα, για τρεις πρώτους κλάδους:

  • Τρόφιμα και ποτά: προβλέπεται η αντικατάσταση των περισσότερων αδειών λειτουργίας με «Γνωστοποίηση», καθώς και η κατάργηση βεβαίωσης καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης. Καταργείται η άδεια ίδρυσης και η άδεια λειτουργίας από την Κτηνιατρική Αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης και αντικαθίστανται από απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης. Εκ των προτέρων έλεγχοι καταργούνται εκτός από τις περιπτώσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγωγής – εμφιάλωσης νερού.
  • Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: προβλέπεται η αντικατάσταση της διαδικασίας προέγκρισης με βεβαίωση από αρμόδια δημοτική υπηρεσία, η αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με «Γνωστοποίηση» χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στην εγκατάσταση της επιχείρησης, ενώ καταργείται η άδεια μουσικής και αντικατάσταση από «Γνωστοποίηση». Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Τουριστικά καταλύματα: προβλέπεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 θα χορηγείται το ειδικό σήμα λειτουργίας εντός 28 ημερών, ενώ από τον Οκτώβριο του 2017 θα υπάγονται στο καθεστώς «Γνωστοποίησης». Καταργείται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) καθώς και προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο – αντικατάσταση με αποδεικτικό, πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών. Η διαδικασία κατάταξης σε κλειδιά γίνεται προαιρετική.