ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 18% του ΑΕΠ η ελάφρυνση του χρέους

Στο 18% του ΑΕΠ η ελάφρυνση του χρέους

Στο 18% του ΑΕΠ ή περίπου 33 δισ. ευρώ εκτιμάται η επίπτωση στην ελάφρυνση του χρέους από την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τα οποία εξετάζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και αναμένεται να συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η ελάφρυνση αυτή δεν κρίνεται επαρκής από το ΔΝΤ που ζητά πρόσθετα μέτρα στο ελληνικό πρόγραμμα, ως αντιστάθμισμα για να θεωρήσει βιώσιμο το χρέος.

Στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων, η ελάφρυνση θα προέλθει περίπου κατά το ήμισυ από την αλλαγή του χαρτοφυλακίου των τραπεζών από τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου σε μετρητά και κατά το υπόλοιπο από το φιξάρισμα των επιτοκίων για ένα μέρος του χρέους, το οποίο θα χειριστεί ο ESM. Συνολικά θα μετατραπεί από κυμαινόμενου σε σταθερού επιτοκίου ένα ποσό χρέους που θα κυμανθεί μεταξύ 120 και 160 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ευρωζώνη να φανεί τολμηρή στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2018. Το ΔΝΤ έχει κάνει σαφές ότι θα ήθελε τουλάχιστον μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση, εφόσον η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να θέσει άμεσα σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα.

Αν η Ευρώπη αποφασίσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις που εκφράζει μέχρι στιγμής η Γερμανία και να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, το ΔΝΤ θα μπορούσε να κάνει μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα επιτρέψει την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Εφόσον αυτό συμβεί η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, δηλαδή την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ