ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρνητικές στην ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF οι ελληνικές τράπεζες

Αρνητικές στην ανταλλαγή των ομολόγων του EFSF οι ελληνικές τράπεζες

«Βεντέτα» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM) και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανοίγουν οι εγχώριες τραπεζικές διοικήσεις με αφορμή τα σχέδια των δύο φορέων για τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Στην προσπάθεια να περιορίσουν το επιτοκιακό ρίσκο του ελληνικού χρέους ESM και ΟΔΔΗΧ εξετάζουν τη λύση της ανταλλαγής των ομολόγων του EFSF που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, με νέο ομόλογο του ESM σταθερού επιτοκίου.

Ο ESM σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει καταρτίσει σχέδιο ανταλλαγής του μεγαλύτερου μέρους αυτών των ομολόγων που φέρουν κυμαινόμενο επιτόκιο με ένα 30ετες ομόλογο σταθερού επιτοκίου, το οποίο θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση χρέος ύψους 25- 30 δισ. ευρώ κυμαινόμενου επιτοκίου θα μπορούσε να ανταλλαγεί μέσω μία συμφωνίας swap με ομόλογα σταθερού επιτοκίου 1,2%, το οποίο όμως κρίνεται πολύ χαμηλό από τις τράπεζες.

Έτσι, σχεδόν όλες οι τραπεζικές διοικήσεις είναι αντίθετες σε αυτή την εξέλιξη, κάτι που έχουν μεταφέρει και στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπό το πρίσμα αυτό οι τράπεζες προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα κάνοντας λόγο για «ανταλλαγή ιδεών» μεταξύ ESM και ΟΔΔΗΧ και όχι για «τετελεσμένο».

Οι τραπεζίτες πιστεύουν πως ένα swap τέτοιου τύπου θα επιδείνωνε σημαντικά την χρηματοδοτική θέση των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς θα τις ανάγκαζε να αναλάβουν πρόσθετο κόστος για την αντιστάθμιση του κινδύνου (hedging cost).

Αφετέρου θεωρούν πως το «κλείδωμα» ενός τόσο χαμηλού επιτοκίου με ένα νέο ομόλογο, θα έχει ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να χάσουν σημαντικούς τόκους, όταν θα ξεκινήσει κάποια στιγμή η άνοδος των επιτοκίων στην ευρωζώνη, τους οποίους θα λάμβανα ένα κρατούσαν τα ομόλογα του EFSF.

Πάντως, κοινοτικές πηγές απορρίπτουν τα επιχειρήματα αυτά και τονίζουν πως μέχρι και πρόσφατα οι τράπεζες είτε μεμονωμένα είτε μέσω της Ελληνικής Ένεσης Τραπεζών αιτούνταν επίμονα να τους επιτραπεί να πουλήσουν τα ομολόγα του EFSF. Κατά τις ίδιες πηγές οι τόνοι υψώνονται από τις τράπεζες απλά για να κομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από αυτό το swap.