ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα στις αγορές το 2017 εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα στις αγορές το 2017 εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
EPA

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Λουξεμβούργο.

Όπως τόνισε το 2010, οι αγορές σταμάτησαν να πιστεύουν ότι η δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας ήταν «ανεκτή» και έτσι τα ασφάλιστρα κινδύνου ανήλθαν στα ύψη και έγινε αδύνατο για την χώρα να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη της.

«Η απώλεια πρόσβασης στις αγορές για μια χώρα μέλους της νομισματικής ένωσης είχε θεωρηθεί αδιανόητη όταν συστάθηκε η ευρωζώνη και κατά συνέπεια δεν υπήρχαν μηχανισμοί επίλυσης του θέματος. Ο ESM, είναι ένας δανειστής έσχατης ανάγκης στη ζώνη του ευρώ και παρέχει μια λειτουργία που δεν υπήρχε πριν από την κρίση», ανέφερε ο Ρέγκλινγκ.

Όπως είπε από τα 700 δισ. ευρώ της συνδυασμένης δανειοδοτικής ικανότητας του ESM έχουν εκταμιευτεί 262 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες εκ των οποίων η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν εξέλθει με επιτυχία τα προγράμματά τους.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα έργο σε εξέλιξη, αλλά αναμένουμε ότι θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο επικεφαλής του ESM.