ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομπρόβσκις: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξες

Ντομπρόβσκις: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξες
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ΑΠΕ -ΜΠΕ

Στις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα εστίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, ξεκαθαρίζοντας πως οι στόχοι για τα πλεονάσματα έως το 2018 θα παραμείνουν αμετάβλητοι.

Ερωτηθείς εάν το ορόσημο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα με νέο πρόγραμμα είναι ρεαλιστικό, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι ενώ η ΕΕ εργάζεται στο βασικό σενάριο, που είναι η παραμονή του ΔΝΤ, σίγουρα ένα ανοικτό θέμα παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην οποία πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ με το ΔΝΤ.

«Θα επανεξετάσουμε το θέμα εντός της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι το βασικό μας σενάριο. Όμως ένα θέμα παραμένει η έκθεση βιωσιμότητας το χρέους για την οποία πρέπει να συνεργαστούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με το ΔΝΤ. Σε αυτό ακόμα χρειαζόμαστε δουλειά», ανέφερε και προσέθεσε: «Το χρέος θα συζητηθεί επίσης στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένουμε κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα να αποσαφηνιστούν περαιτέρω. Βεβαίως πάντα υπογραμμίζω ότι η Κομισιόν δεν ανήκει στους δανειστές και στο τέλος της ημέρας αυτοί θα αποφασίσουν για το χρέος και τα μέτρα».

Για τη δεύτερη αξιολόγηση ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά, που πρέπει ακόμα να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές. «Για να προετοιμάσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, πρέπει να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του 2017, τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, να προωθήσουμε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κάποια θέματα που αφορούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν προσαρμογές στα πρωτογενή πλεονάσματα στο ύψος που ζητεί το ΔΝΤ ανέφερε τα εξής: «Όχι, δεν θα ξανανοίξουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, που παραμένουν 3,5%, το 2018. Είχαμε debate με το ΔΝΤ την περασμένη άνοιξη για τον προληπτικό μηχανισμό μέτρων (κόφτη) καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, εάν τα απαραίτητα μέτρα παρθούν, η Ελλάδα θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους. Με το απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έπιανε 1,5% σε πρωτογενές πλεόνασμα, υπήρχε η διαφορά του 2% και γι' αυτό αποφασίσαμε τον προληπτικό μηχανισμό. Στο κάτω κάτω είναι ένα πρόγραμμα του ΕSM και οι στόχοι έχουν μπει. Θα ήταν αντιπαραγωγικό να τους επανεξετάσουμε».

Προσέθεσε δε πως η Κομισιόν έχει πει πολλές φορές ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι απαισιόδοξες. Τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ δίνουν σε ένα πολύ υψηλότερο δείκτη χρέους με ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

«Αν κοιτάξει κανείς την εφαρμογή του προγράμματος, θα δει ότι η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι και είναι σε τροχιά να πιάσει τον στόχο φέτος, ενώ προετοιμάζεται για τον προϋπολογισμό του 2017. Βλέπουμε όμως ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017, του 1,75%, είναι επιτεύξιμος και αναμένουμε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει αρκετά δυναμικά (quite strongly) του χρόνου, αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ δεν δικαιολογείται», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Τέλος, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ πως κάποιοι Έλληνες υπουργοί δεν τηρούν τις δεσμεύσεις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει, ενώ και για το ενδεχόμενο ανασχηματισμό είπε πως δεν σχολιάζει εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-μέλη.