ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολλανδικές και Γερμανικές εκλογές «τρενάρουν» τη λύση για το χρέος

Ολλανδικές και Γερμανικές εκλογές «τρενάρουν» τη λύση για το χρέος

Πολύπλοκο καθίσταται το πάζλ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθώς οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία καθιστούν απαγορευτική την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για βιώσιμη απομείωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece την Πέμπτη διεξήχθη στις Βρυξέλλες συνάντηση της Task Force for Coordinated Action (TFCA), δηλαδή της ομάδας εργασίας των εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης για τα ζητήματα που άπτονται του χρέους.

Στην συγκεκριμένη συνάντηση μετείχε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο και στελέχη του ESM τα οποία παρουσίασαν τις λύσεις που εξετάζονται για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Οι εν λόγω λύσεις δεν διαφοροποιούνται σημαντικά από τις αποφάσεις που είχε λάβει το Eurogroup της 25ης Μαΐου και τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί μη επαρκής.

Οι προτάσεις αυτές προβλέπουν:

  • Την εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Σήμερα η μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους είναι 28 χρόνια και ο ESM εξετάζει να την αυξήσει στα 33,5 χρόνια. Έτσι, θα προσαρμόσει κάποιες από τις διάρκειες αποπληρωμών του ελληνικού χρέους -για να αποφύγει μεγάλες αυξήσεις τους σε ορισμένα χρόνια- εξομαλύνοντας έτσι το προφίλ του χρέους.
  • Τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου. Επιδιώκεται μέρος του χρέους να καταστεί από κυμαινομένου επιτοκίου σταθερού, ώστε να «κλειδώσει» όσο το δυνατόν περισσότερο το τρέχον ευνοϊκό κόστος δανεισμού, μειώνοντας έτσι μελλοντικούς κίνδυνους, αλλά και πιθανά μακροπρόθεσμα κόστη.
  • Την εξάλειψη επιτοκιακών ποινών. Η Ελλάδα δεν εφάρμοσε ρήτρες της δανειακής σύμβασης του δεύτερου προγράμματος στήριξης και επιβαρύνθηκε με επιτοκιακό πέναλτι που έπρεπε να πληρώσει το 2017, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Αυτό πλέον θα εξαλειφτεί.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ελληνικές πηγές,βλέπει τις παρεμβάσεις αυτές «ως ασπιρίνη που δίνεται σε καρκινοπαθή». Δεν είναι τυχαίο πως χθες η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου αποσαφήνισε πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Πάντως, οι πολιτικοί συσχετισμοί και η συγκυρία που επικρατεί στην Ευρώπη δεν επιτρέπουν να καλλιεργείται αισιοδοξία για το ζήτημα του χρέους. Στην προαναφερθείσα Task Force for Coordinated Action της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι Γερμανοί, αλλά κυρίως οι Ολλανδοί ξεκαθάρισαν πως δεν θα δεχθούν πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις στις χώρες τους να υπάρξουν παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος μεγαλύτερες των ήδη συμφωνημένων.

Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται πλέον πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποτελέσει και θέμα στις προεκλογικές αντιπαραθέσεις που ήδη έχουν εκκινήσει στις χώρες αυτές, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του ζητήματος.

Δεδομένου ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως χωρίς μεταρρυθμίσεις και μεγάλη απομείωση του χρέους δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, καθίσταται όλο και πιο πιθανό για κάποιους στις Βρυξέλλες τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας να συναινέσουν στην απεμπλοκή του Ταμείου από το χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος, κάτι που ήδη ζητούν Σλοβακία και Φινλανδία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους διμερή, από τριμερή και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις της μόνη της, μη έχοντας δίπλα της το ΔΝΤ, ο λόγος του οποίου μετρά για τις αγορές και δίνει σφραγίδα φερεγγυότητας στα εκάστοτε προγράμματα.