Μπρα-ντε-φερ για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων
Στις 7 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Εξερχόμενος της συνάντησης με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως έγινε συζήτηση για το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου.
"Κάναμε μια συζήτηση για το ταμείο. Συζητήσαμε για τα πρόσωπα που θα μπουν στο εποπτικό συμβούλιο. Ωστόσο δεν καταλήξαμε", ανέφερε δείχνοντας πως η διελκυστίνδα για τα πρόσωπα συνεχίζετε.
Κατά τον υπουργό το θέμα αυτό "σχεδόν σίγουρα" θα κλείσει εως την Παρασκευή όποτε θα αναχωρήσουν οι θεσμοί από την Αθήνα.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ακόμη πως εξετάσθηκε το ποιες ΔΕΚΟ θα ενταχθούν στο νέο ταμείο, κάτι που όπως δήλωσε θα γίνει στη βάση ειδικών κριτηρίων, ενώ ανεφερε πως συζήτηση έγινε και για τον εσωτερικό κανονισμό του Υπερταμείου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο οι 8 ΔΕΚΟ που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι:
• ΕΥΑΘ
• ΕΥΔΑΠ
• ΕΛΒΟ
• Αττικό Μετρό
• ΔΕΗ
• ΑΔΜΗΕ
• Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)
• Κτιριακές Υποδομές
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα συναντήσεων με τους θεσμούς για αύριο Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου θα προβλέπει στις 10 το πρωί επισκόπηση του προγράμματος και στις 11: 30 θέματα ενέργειας και στην ενότητα αυτή θα μετέχει ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), ενώ το ΔΝΤ εκπροσώπησε η Ίβα Πέτροβα.
Πολλά τα αγκάθια
Στο θέμα του Υπερταμείου έχουν υπάρξει σημαντικές καθυστερήσεις, καθώς σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο του 2016 θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς τους υποψηφίους για το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου που θα είναι υπεύθυνοι για να επιλέξουν το Διοικητικό του Συμβούλιο.
Βάσει του Μνημονίου το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου θα έπρεπε να ολοκληρώσει την επιλογή του Διοικητικού Συμβουλίου συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας θα έπρεπε να συγκροτηθεί σε σώμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016.
Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2016 τα εκκρεμή ζητήματα εσωτερικών ρυθμίσεων του Υπερταμείου, τα οποία θα έπρεπε να εγκριθούν από το Εποπτικό Συμβούλιο και να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση.
Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, καθώς οι συζητήσεις μέχρι προσφάτως είχαν κολλήσει στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τα νέα αυτά όργανα.