ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την ΕΚΤ θα εξαρτηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Από την ΕΚΤ θα εξαρτηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Έξοδο στις αγορές εξετάζει η κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι θα συμπεριλήφθην τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως επισημαίνουν στο Reuters ανώτατοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα, μέλη της κυβέρνησης διαφωνούν ως προς τη χρονική στιγμή που πρέπει να γίνουν οι εκδόσεις των ομολόγων, των πρώτων για την Ελλάδα από το 2014.

«Μπορεί να είναι μία ή δύο μικρές εκδόσεις, για να δούμε πώς είναι το κλίμα και να λάβουμε μια τιμή», δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος στο Reuters, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. «Θέλουμε να εκμεταλλευθούμε την συμπερίληψη των ομολόγων μας στο QE και την πτώση των αποδόσεων που αναμένεται να ακολουθήσει», προσέθεσε.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχε μεταδώσει τη Δευτέρα το CNN Greece για μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά για μέρος του χρέους.

«Η συζήτηση με τον ESM προχωρά και σε αυτή τη φάση εξετάζουμε τη μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο ESM ενδέχεται να παρουσιάσει τις προτάσεις του για την ελάφρυνση χρέους ως τα τέλη του έτους. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ τότε αναμένεται να ετοιμάσουν τις εκθέσεις τους για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Eκτός QE η Ελλάδα

Για την ώρα πάντως η Ελλάδα δεν μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ενώ είναι άδηλος ο χρόνος που η ΕΚΤ θα αποφασίσει να την συμπεριλάβει.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο που η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς η εξέλιξη αυτή συναρτάται από την πρόοδο που θα συντελεστεί στη βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας.

Πάντως σύμφωνα με μελέτη της Εurobank η ΕΚΤ επεξεργάζεται τρία σενάρια επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν αύριο, ενω πολύ πιθανόν θεωρείται και η χρονική επέκταση του προγράμματος (QE) μετά τον Μάρτιο του 2017.

-Το πρώτο σενάριο αφορά στην στην αύξηση του πλαφόν του 33% που έχει θέσει η ΕΚΤ για κάθε έκδοση. Η ΕΚΤ σύμφωνα με τα ισχύοντα δεν μπορεί να διακρατά στο χαρτοφυλάκιο της πάνω από το 33% κάθε μίας έκδοσης ομολόγων.

-Το δεύτερο αφορά στην αναπροσαρμογή της ελάχιστης αποδεκτής απόδοσης για τα ομόλογα που εντάσσονται στο πρόγραμμα. Η ελάχιστη αυτή απόδοση ταυτίζεται με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις τράπεζες και σήμερα κυμαίνεται στο -0,4%.

-Το τρίτο σενάριο αφορά στην τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας των ομολόγων ανάλογα με το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της κάθε χώρας και όχι ανάλογα με την κεφαλαιακή βάση που διαθέτει η κάθε εθνική κεντρική τράπεζα.