ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ

Συμψηφισμός επιστροφής φόρου εισοδήματος με ΕΝΦΙΑ

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, η οποία δεν έχει ακόμα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, δεν θα τη λάβουν εάν πρώτα δεν εξοφλήσουν το οφειλόμενο ποσό ΕΝΦΙΑ που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό τους.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές έως και τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η υποχρέωση της ΓΓΔΕ να επιστρέψει φόρους με βάση τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του τρέχοντος οικονομικού έτους συμπίπτει χρονικά με την βεβαίωση του ENΦΙΑ του 2016, οπότε με βάση το άρθρο 83 του ΚΕΔΕ θα δοθεί η δυνατότητα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού των επιστροφών φόρου με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΝΦΙΑ, τις οποίες θα χρωστούν οι δικαιούχοι των επιστροφών!

Να σημειωθεί πως το δικαίωμα του Δημοσίου να αποφασίζει αυτεπαγγέλτως το συμψηφισμό βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρηματικών απαιτήσεων οφειλετών του με βεβαιωμένες από το ίδιο απαιτήσεις του κατ' αυτών, μέχρι το ύψος που αυτές καλύπτονται, έχει καθιερωθεί ήδη από το 1974 για λόγους έγκαιρης είσπραξης των δημόσιων εσόδων, οικονομίας χρόνου και δαπάνης.

Περίπου 1.000.000 φορολογούμενοι που δικαιούνται φέτος να εισπράξουν εφάπαξ επιστροφές φόρων με βάση το αποτέλεσμα της ακαθάριστης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος θα χάσουν τις επιστροφές αυτές ή ένα σημαντικό μέρος τους, προκειμένου οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να χρησιμοποιήσουν τα ποσά των επιστροφών για να εισπράξουν νωρίτερα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2016, τα οποία κανονικά θα καταβληθούν σταδιακά σε 5 μηνιαίες δόσεις, πιθανότατα από το Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2017.

Βαρύς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Με το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που έστειλε χθες η κυβέρνηση σε 6.313.243 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ζητά την πληρωμή συνολικού φόρου 3,179 δισ. ευρώ το επόμενο πεντάμηνο. Ο εφετινός λογαριασμός είναι βαρύτερος για ένα στα τρία φυσικά πρόσωπα ή περισσότερους από 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες και έξι στις δέκα επιχειρήσεις ενώ αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις έρχονται χιλιάδες φορολογούμενοι με μεσαία προς υψηλή συνολική ακίνητη περιουσία, σε όρους πλασματικών αντικειμενικών αξιών.

Από επεξεργασμένα στοιχεία προκύπτουν τα εξής για τις περιπτώσεις μεγάλων επιβαρύνσεων από τον ΕΝΦΙΑ:

  • Σε πολλές περιπτώσεις η αντικειμενική αξία της συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, εξαιτίας της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, μειώθηκε αλλά ο φόρος κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση. Φορολογούμενος με συνολική περιουσία 224.355 ευρώ στην Αθήνα πέρυσι επωμίστηκε ΕΝΦΙΑ 986,54 ευρώ. Φέτος η ίδια περιουσία αποτιμάται στα 206.658 ευρώ αλλά ο φόρος αυξήθηκε κατά 10 ευρώ στα 996,10 ευρώ.
  • Ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται το οικόπεδο, τις τιμές ζώνης και την παράμετρο του συμπληρωματικού φόρου, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις. Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.775 τ.μ. διαπίστωσε ότι η αξία του ήταν αμετάβλητη στα 250.903 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ο φόρος όμως για το συγκεκριμένο οικόπεδο από 464,64 ευρώ το 2015 έφθασε φέτος στα 576,15 ευρώ. Η αύξηση υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
  • Για τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, ακόμα και αν βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα ή σε περιοχές φιλέτα ο φόρος είναι ελάχιστος. Στο Κρανίδι πέντε στρέμματα μονοετούς καλλιέργειας επιβαρύνονται με φόρο 16,75 ευρώ ενώ ένα αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων στην Αχαΐα επιβαρύνεται με φόρο 3,52 ευρώ.
  • Χωρίς μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία, η αξία της ακίνητης περιουσίας επιχείρησης με έδρα την Αττική ήταν πέρυσι 909.583 ευρώ και ο φόρος έφθανε στα 5.329,24 ευρώ. Φέτος η αξία της περιουσίας παρέμεινε η ίδια – στα 909.583 ευρώ – αλλά ο φόρος αυξήθηκε κατά 707 ευρώ στα 6.036,54 ευρώ.
  • Φορολογούμενος με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας πέρυσι στα 952.175 ευρώ καλείται να πληρώσει 1.603 ευρώ περισσότερα. Από 3.169,58 ευρώ πέρυσι στα 4.772.74 ευρώ φέτος.