ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Θέμα ημερών το Gigabit voucher για ευρυζωνικές συνδέσεις

Δ. Παπαστεργίου: Θέμα ημερών το Gigabit voucher για ευρυζωνικές συνδέσεις

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου

ΕUROKINISSI

Στην τελική ευθεία όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας διάθεσης του Gigabit voucher, του κουπονιού επιδότησης αναβάθμισης σε ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων, βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Advanced Telecoms & IoT Summit, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου η έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης πρόκειται να γίνει άμεσα και έπειτα από μερικές ημέρες θα είναι διαθέσιμη και η σχετική πλατφόρμα προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορούν να αποκτήσουν το σχετικό κουπόνι με τον οποίο υπάρχει επιδότηση 200 ευρώ για 2 χρόνια αναφορικά με την απόκτηση μίας ευρυζωνικής σύνδεσης με ταχύτητα άνω των 250 Mbps.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, ο αριθμός των δικαιούχων της συγκεκριμένης δράσης, η οποία έχει προϋπολογισμό περίπου 80 εκατ. ευρώ, αναμένεται να φθάσει στις 400.000, ενώ εκτίμησε πως θα δώσει ώθηση και στην απορρόφηση του Smart Readiness, μίας δράσης που αφορά την επιδότηση του κόστους που απαιτείται για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στα κτίρια.

Οι δύο αυτές δράσεις έχουν ως στόχο να προωθήσουν την μετάβαση σε συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH), το ποσοστό διείσδυσης των οποίων κινείται αυτή τη στιγμή περίπου στο 10% των συνολικών γραμμών της χώρας. Ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι το πλάνο για την πλήρη μετάβαση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών από το χαλκό στην οπτική ίνα είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι πάντως να «πέσουν» οι υπογραφές για το δεύτερο σκέλος της δράσης Ultra Fast BroadBand (UFBB) που αφορά την ανάπτυξη συνδέσεων FTTH σε περιοχές που θεωρούνται μη εμπορικές. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έκανε σαφές πότε θα κλείσει το συγκεκριμένο θέμα αλλά επεσήμανε ότι ο ανάδοχος (σ.σ. Τerna Fiber που είναι μία κοινή εταιρία των Τέρνα Ενεργειακή και Grid) θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης και σε μία ακόμη δράση, αυτή του WiFi στους σταθμούς Μετρό της Αθήνας, σημειώνοντας ότι μετά την Ακρόπολη έρχεται η σειρά του σταθμό Σύνταγμα και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι σταθμοί μέσα στους επόμενους μήνες.

Digital Networks Act

Αναφορικά με το θέμα των δικτύων οπτικών ινών, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Μασσέλος επεσήμανε ότι υπάρχει μία εξαιρετικά σημαντική αύξηση της κάλυψης όσον αφορά το FTTH καθώς από το 0,4% το 2018 έχουμε φθάσει πλέον στο 40%.

Όσον αφορά το θέμα της πλήρους μετάβασης στην οπτική ίνα, ο κ. Μασσέλος επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση από την πλευρά του παρόχου που λειτουργεί το δίκτυο (σ.σ. στην Ελλάδα είναι ο όμιλος ΟΤΕ) αλλά πρόσθεσε ότι έρχεται το Digital Networks Act από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στο 2025 που θα δώσει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα. Σημείωσε δε ότι η μετάβαση στην οπτική ίνα είναι απαραίτητη και για λόγους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.

Ο κ. Μασσέλος ανέφερε ακόμη ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, ενώ σημείωσε ότι τα κουπόνια θα λειτουργήσουν θετικά όσον αφορά στο FTTH αλλά υπάρχει και η πρόκληση ότι πολλοί ιδιοκτήτες δεν θέλουν να βλέπουν να γίνονται εργασίες στο σπίτι τους.

FTTH και 5G

Για την πορεία της ανάπτυξης των δικτύων FTTH αναφέρθηκαν στο σχετικό πάνελ του Advanced Telecoms & IoT Summit και οι εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

O Γιώργος Τσώνης, chief officer τεχνολογίας του ομίλου ΟΤΕ ανέφερε ότι το FTTH αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον όμιλο και το δίκτυο θα φθάσει μέχρι το τέλος του 2024 να καλύπτει 1,8 εκατ. γραμμές με τον στόχο να είναι να ξεπεράσει τα δύο τρίτα των γραμμών μέχρι το 2027. Σε αυτό το νούμερο περιλαμβάνονται και οι περίπου 300.000 γραμμές που έχει αναλάβει να καλύψει ο όμιλος ΟΤΕ ως ανάδοχος του πρώτου σκέλους του UFBB. Όσον αφορά στις συνδέσεις FTTH, έχουν ξεπεράσει τις 350.000 με τη συντριπτική πλειοψηφία να αφορά γραμμές που έχει καλύψει η Cosmote.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γρηγοράκης, chief technology officer της Nova, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2024 η κάλυψη θα έχει φθάσει στις 540 χιλιάδες γραμμές.

Εκπροσωπώντας τη Vodafone, ο Αργύρης Δαρζέντας, engineering engagement executive σημείωσε ότι η εταιρεία έχει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό πλάνο και ο στόχος όσον αφορά στο FTTH είναι η κάλυψη να φθάσει στις 850 χιλιάδες γραμμές μέχρι το τέλος του 2028. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι πάνω από 300 χιλιάδες σπίτια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πλάνα της Inalan, η οποία αναπτύσσει το δικό της δίκτυο FTTH. Αυτή τη στιγμή, η κάλυψη, όπως ανέφερε ο Ιωάννης Παπαδήμος, government affairs, sustainability & community engagement manager έχει φθάσει στα 500.000 νοικοκυριά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον στόχο να είναι τα 2,2 εκατ. τα επόμενα χρόνια.

Στο ίδιο πάνελ, αναφορά έγινε και στα επόμενα βήματα όσον αφορά στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και ειδικότερα στην νέα «εκδοχή» το 5G SA (Stand Alone). Η Cosmote, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη κάνει εμπορικά διαθέσιμο το 5G SA δίκτυο της, ενώ Nova και Vodafone έχουν ξεκινήσει με πιλοτικά έργα με την εμπορική διάθεση να είναι προγραμματισμένη μέσα στο 2025.