ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πώς αναμένεται να μειωθεί το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων FTTH

Πώς αναμένεται να μειωθεί το κόστος των ευρυζωνικών συνδέσεων FTTH

Η ώθηση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων με την αξιοποίηση των δικτύων οπτικών ινών που επεκτείνονται διαρκώς δείχνει να αποτελεί τον τελευταίο καιρό ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών συνδέονται με ταχύτητες 24 και 50 Mbps μέσω ADSL και VDSL γραμμών, η ποιότητα των οποίων είναι υποδέεστερη σε σχέση με εκείνη του FTTH (σύνδεση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι). Σημειώνεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030, αφενός να σταματήσουν να υπάρχουν συνδέσεις χαλκού και όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνδέονται μέσω οπτικών ινών σε ταχύτητες από 300 Mbps και άνω.

Στην Ελλάδα, η κάλυψη των δικτύων FTTH έχει φθάσει στο 40% των συνολικών τηλεπικοινωνιακών γραμμών, αλλά μόλις το 10% έχει αποκτήσει σύνδεση μέσω οπτικής ίνας. Οπότε το ζητούμενο είναι αφενός να αυξηθούν οι ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων και αφετέρου να υπάρξει «μετακίνηση» από το χαλκό προς την οπτική ίνα.

Μείωση κόστους από την κατάργηση του φόρου

Αυτός ήταν και ο λόγος που στην πρόσφατη ΔΕΘ ανακοινώθηκε η κατάργηση του τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα με ταχύτητες 100 Mbps και άνω. Ένα μέτρο με δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 24 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κατάργηση του ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας για συνδέσεις οπτικής ίνας στο σπίτι με ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps επιτρέπει αναβάθμιση των συνδέσεων σε υψηλότερες ταχύτητες χωρίς σημαντική οικονομική επιβάρυνση συν ότι η μετάβαση σε οπτικές ίνες προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και αξιοπιστία σε σχέση με τις παραδοσιακές συνδέσεις χαλκού, οι οποίες είναι όχι μόνο ευάλωτες σε κλιματολογικές συνθήκες αλλά και ενεργειακά απαιτητικές.

Όσον αφορά τη μείωση του κόστους, ενδεικτικά ένα πακέτο σύνδεσης με οπτική ίνα σε ταχύτητα 100Mbps με σημερινό κόστος στα π.χ. 38 ευρώ μπορεί να «πέσει» στα 36 ευρώ μετά την κατάργηση του ειδικού φόρου. Αυτό σημαίνει ότι είναι μόλις 7 ευρώ περισσότερα από ένα πρόγραμμα με ταχύτητα 24Mbps, προσφέροντας όμως 5-6 φορές μεγαλύτερη αλλά και αξιόπιστη ταχύτητα. Και θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι πάροχοι προσφέρουν επιπλέον εκπτώσεις σε σχέση με τις τιμές που έχουν δημοσιευμένες στις ιστοσελίδες τους ανάλογα με τον πελάτη, ενώ αρκετοί μιλούν και για έναν επερχόμενο «πόλεμο» τιμών με αφορμή και το Gigabit voucher.

Οι δύο δράσεις

Πέραν της κατάργησης του φόρου, υπάρχουν δύο δράσεις από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της διείσδυσης των συνδέσεων FTTH.

Η μία είναι το «Smart Readiness» για την επιδότηση του κόστους ενδοκτιριακής οπτικής καλωδίωσης. Μέσω του «Smart Readiness» χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών. Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ.

Το Gigabit voucher είναι, όμως, αυτό που αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική πάνω από 250 Mbps για 380 – 400 χιλιάδες συνδρομητές, με συνολικό κόστος επιδότησης τα 80.000.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες μέρες με την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας. Στη συνέχεια, θα απαιτηθεί από τους παρόχους που θα συμμετέχουν να διασυνδέσουν τα συστήματα τους με την πλατφόρμα, κάτι που θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες, όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αγορά.

Η επιδότηση -όσον αφορά τα νοικοκυριά- θα είναι της τάξεως των 200 ευρώ για διάστημα 2 ετών και θα αφορά τόσο το αρχικό κόστος εγκατάστασης όσο και το μηνιαίο πάγιο. Αφορά δε συνδέσεις από 300 Mbps και άνω και σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η έκπτωση στο μηνιαίο πάγιο θα είναι της τάξεως των 8 ευρώ. Αν προστεθεί και η μείωση του κόστους από την κατάργηση του τέλους, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το κόστος μίας -επιδοτούμενης- σύνδεσης στα 300 Mbps να πέφτει σε επίπεδα ακόμη και κάτω από τα 27 ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2025 θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι θα έχουμε και άνοδος στις ταχύτητες αποστολής δεδομένων (upload)

Οι κινήσεις των παρόχων

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δείχνουν να βρίσκονται επί ποδός «πολέμου» αναφορικά με τις τιμές στο FTTH. Ι αυξήσεις που υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ήταν περισσότερο ονομαστικές και αφορούσαν τις τιμές που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες των παρόχων παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπάρχει το παράδοξο οι τιμές που δημοσιεύονται στα sites των παρόχων να είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που έχουν τελικά οι πελάτες καθώς υπάρχουν διαρκείς προσφορές από τα call centers αλλά και από τις ίδιες τις εταιρείες, ανάλογα με το τι υπηρεσίες έχει ο συγκεκριμένος πελάτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την περίοδο -και χωρίς την επιδότηση του Gigabit voucher- υπάρχουν προσφορές για αναβάθμιση από τα 300 Mbps στα 500 Mbps με το μηνιαίο πάγιο στα 37 ευρώ, τιμή που θεωρείται εξαιρετικά ελκυστική. Και με δεδομένο ότι οι πάροχοι επιδιώκουν να ωθήσουν τα νοικοκυριά προς πακέτα που περιλαμβάνουν ευρυζωνική σύνδεση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία αλλά και συνδρομητική τηλεόραση, είναι πιθανό να δούμε ακόμη πιο μεγάλες προσφορές τους επόμενους μήνες.