ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πριν από τη ΔΕΘ στη Βουλή οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Πριν από τη ΔΕΘ στη Βουλή οι διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Την κατάθεση στη Βουλή των νομοσχεδίων για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και χωρίς την προηγούμενη έγκριση των θεσμών εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ανάγκη παρουσίασης στη ΔΕΘ φιλολαϊκών πολιτικών, αλλά και η ανάγκη τόνωσης των δημοσίων εσόδων τροφοδοτούν τις προσπάθειες επιτάχυνσης των συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Βάρος πέφτει κυρίως στον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό ο οποίος θα έδινε ανάσα στην αγορά και θα ικανοποιούσε την επιχειρηματική κοινότητα.

Στον λογαριασμό αυτό θα μπαίνουν όλες οι εισπράξεις από POS και τραπεζικές συναλλαγές και θα είναι ακατάσχετος για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ποσοστό 80%. Έτσι, αν μια επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμα χρέη 300.000 ευρώ έως την ενεργοποίηση του λογαριασμού, η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορούν να κάνουν κατάσχεση σε αυτόν τον λογαριασμό παρά μόνο στο 20% του μηνιαίου υπολοίπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, η δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων κατά 1,3-1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, εάν οι διατάξεις ενεργοποιούνταν την 1η Οκτωβρίου.

Ανάλογη γραμμή επικρατεί και αναφορικά με την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων. Η διαπραγμάτευση για τις διατάξεις αυτές κρατά περίπου ενάμιση χρόνο και το σενάριο το οποίο απέσπασε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ήταν αυτό που προέβλεπε επιβολή φόρων και προσαυξήσεων έως και 93% σε όποιον αποκάλυπτε αδήλωτα κεφάλαια εντός ή εκτός Ελλάδας, κάτι που ξορκίζει η κυβέρνηση.

Το τι θα γίνει λοιπόν με τα δύο νομοσχέδια είναι ακόμη άγνωστο. Το πλέον πιθανόν είναι να έχουμε μια επανάληψη του φαινομένου του περασμένου Απριλίου, όταν κατατέθηκε μονομερώς το φορολογικό και το ασφαλιστικό στη Βουλή και οι διατάξεις οι οποίες ψηφίστηκαν τελικά υπέστησαν εκτεταμένες «διορθώσεις».