ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέριξ των 6 δισ. ευρώ η νέα συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες

Πέριξ των 6 δισ. ευρώ η νέα συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες
Eurokinissi-ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Μαξιλάρι» ακόμη και από τα καταρχήν 10 δισ. ευρώ που έχουν «δεσμευτεί» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτιμούν ότι θα υπάρξει από την κυβέρνηση.

Κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου εκτιμούσε στο CNN Greece ότι από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν ήδη μεταφερθεί σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν για τις ανάγκες κεφαλαιοποιήσεις περί τα 6 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε πλήρη ταύτιση με τις παραδοχές των θεσμών, καθώς χθες, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests, ανέφερε ότι η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψει μόλις 10 δισ. ευρώ ή λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

«Φαίνεται πως από τον φάκελο των 25 δισ. ευρώ τα 10 δισ. που βρίσκονται στον ΕSM θα είναι αρκετά» σημείωσε ο αξιωματούχος.

Οι τράπεζες επιδιώκουν την μικρότερη δυνατή συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην ανακεφαλαιοποίηση, με την στρατηγική τους να εστιάζει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών. Μόνο από το βασικό σενάριο των stress tests, οι συστημικές τράπεζες χρειάζονται 4,4 δισ. ευρώ, κεφάλαια που πρέπει να καλύψουν οπωσδήποτε από ιδιώτες, οπότε υπολείπονται 10 δισ. ευρώ για το δυσμενές σενάριο, που θεωρητικά αναλογούν προς κάλυψη στο ΤΧΣ.

Η Eurobank όμως, έχει ανακοινώσει ότι θα βγει στις αγορές για να αντλήσει από ιδιώτες επενδυτές το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών όπως προέκυψαν από το stress tests, ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Εάν τα καταφέρει, αυτομάτως, από τα 10 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ έχει να διαχειριστεί συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ. Τραπεζικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι ακόμη μία τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για το σύνολο των κεφαλαιακών ελλειμμάτων της.

Διαθέσιμα και άλλα 15 δισ. ευρώ

Όσο περισσότερα κεφάλαια αντλήσουν οι τράπεζες από ιδιωτικά μέσα, τόσο θα διατηρηθεί σε υψηλή στάθμη και η... δεξαμενή των συνολικών 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες από το τρίτο πακέτο στήριξης των 86 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της 13/7/15 αφορούσε στη διάθεση 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με 10 δισ. ευρώ προκαταβολή προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη σταθεροποίηση του συστήματος και τα επιπλέον κεφάλαια των 15 δισ. ευρώ, αν και όσα χρειαστούν, μέχρι το τέλος του 2015.
Εάν οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης επιβεβαιωθούν και το ΤΧΣ αντλήσει περί τα 6 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 συστημικών τραπεζών θα έχει διαθέσιμα άλλα 19 δισ. ευρώ.

Ανακεφαλαιοποίηση και αξιολόγηση

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η κυβέρνηση καλείται να βρει μια συμβιβαστική λύση για την (από)σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης και αξιολόγησης του προγράμματος. Και αυτό γιατί μέρος των θεσμών, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιέζει να μην απελευθερωθούν τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες από τον ESM εάν δεν υπάρξει θετική αξιολόγηση του προγράμματος.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει να μπουν τα κεφάλαια στο σύστημα μέσα στον Νοέμβριο.
Πηγές προσκείμενες στο οικονομικό επιτελείο σημείωναν χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφέρει κανέναν να μπουν εμπόδια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ούτε να ρισκάρει με την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μιας χώρας».
Η πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να συνδεθεί η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ με την εκπλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων (πλειστηριασμοί, ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση κ.α.) και την οριστικοποίηση του δεύτερου πακέτου που αφορά στην εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ