ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Κυρανάκης: με ΑΙ ο νομικός έλεγχος των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο

Κ. Κυρανάκης: με ΑΙ ο νομικός έλεγχος των συμβολαίων στο Κτηματολόγιο
CNN GREECE

Στην περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η νέα εφαρμογή θα αφορά τον τομέα του Κτηματολογίου και πιο συγκεκριμένα τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων που κατατίθενται, ο οποίος θα γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο, αξιοποιώντας λύσεις τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ).

Αυτό ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Deutsche Telekom στο πλαίσιο του MWC Barcelona. Κεντρικό θέμα της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ακόμη η Dominique Leroy, επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Deutsche Telekom και ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, γενικός εμπορικός διευθυντής του τομέα εταιρικών πελατών του ομίλου ΟΤΕ, ήταν τα σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση που έχει πραγματοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε παράδειγμα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα για την Ευρώπη με την κα Leroy να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε να μάθουμε από εσάς».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι διαθέσιμη μία νέα εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και θα αφορά τον νομικό έλεγχο των μεταβιβάσεων ακινήτων που κατατίθενται στο Κτηματολόγιο. Επί της ουσίας, η εφαρμογή, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΤΕ, μέσω ΑΙ θα πραγματοποιεί τον νομικό έλεγχο των συμβολαίων βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αντικαθιστώντας τον έλεγχο που μέχρι σήμερα πραγματοποιείται από κάποιον υπάλληλο, ώστε να δίνει έτοιμο το έγγραφο στον εκάστοτε προϊστάμενο. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί περαιτέρω ο χρόνος που απαιτείται για την όλη διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της διαδικασίας έχει ήδη απλουστευθεί και ψηφιοποιηθεί με αποτέλεσμα ο έλεγχος που απαιτούσε στο παρελθόν 3-4 ώρες να χρειάζεται σήμερα μόλις 15 λεπτά με το επόμενο βήμα να είναι να μειωθεί περαιτέρω.

Ο κ. Κυρανάκης επεσήμανε τη στενή συνεργασία που έχει υπάρξει την τελευταία 4ετία με τον όμιλο ΟΤΕ όσον αφορά στην υλοποίηση σημαντικών έργων, ενώ προανήγγειλε και άλλες υλοποιήσεις έργων που θα αξιοποιούν το AI. Ένα τέτοιο έργο είναι η επόμενη έκδοση του mAIgov, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης του ελληνικού Δημοσίου που λειτουργεί ήδη. Στην επόμενη φάση, το mAIgov θα αποκτήσει τη δυνατότητα να μπορεί ο πολίτης να ζητά με φωνητικό τρόπο να γίνεται άμεσα έκδοση πιστοποιητικών. Μόνη προϋπόθεση θα είναι να έχει συνδεθεί στο λογαριασμό του στο Gov.gr.

Στα επόμενα πλάνα περιλαμβάνεται και η ψηφιοποίηση ενός ακόμη κλάδου της ελληνικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα αυτού της ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, στα Ποσειδώνια θα παρουσιαστεί η ψηφιακή νηολόγηση ποντοπόρων πλοίων. Το έργο θα παρουσιαστεί στα Ποσειδωνια και θεωρείται αρκετά σημαντικό δεδομένου ότι θα απλοποιήσει μία περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που θα γίνεται πλέον ψηφιακά και χωρίς να υπάρχουν χρονικά όρια όσον αφορά στην εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Επίσης, βρίσκεται σε τελικό στάδιο και η συμφωνία της ΚτΠ Α.Ε. με το Ν.Α.Τ. για το ψηφιακό ναυτολόγιο.

Ερωτώμενος για τις «έξυπνες πόλεις» ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι στο πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ενταχθεί 330 δήμοι της χώρας, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από την Περιφέρεια Αττικής στις κάμερες ασφαλείας στο οδικό δίκτυο προκειμένου να εντοπίζονται άμεσα οι παραβάσεις. Πάντως, ο κ. Κυρανάκης εξέφρασε την άποψη ότι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη δύσκολα θα δούμε υλοποιήσεις όσον αφορά στα smart cities, αντίστοιχες με εκείνες που υπάρχουν σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, όπου τα πάντα γίνονται ψηφιακά, καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν να προτιμούν να προστατεύουν ένα σημαντικό μέρος της ιδιωτικότητας τους.